Οι αρχές του Ιράν προχώρησαν σήμερα στη δεύτερη εκτέλεση που συνδέεται με τις διαδηλώσεις που συνταράσσουν τη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με το Mizan online, πρακτορείο ειδήσεων προσκείμενο στο δικαστικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

«Ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο την 29η Νοεμβρίου για τη δολοφονία με μαχαίρι τη 17η Νοεμβρίου δυο μελών των δυνάμεων ασφαλείας και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων», εκτελέστηκε δημόσια στη Ματσχάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Συνελήφθη τη 19η Νοεμβρίου, καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με το Mizan online.

Σύμφωνα με έτερο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το IRNA, ο άνδρας σκότωσε δυο μέλη της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπασίτζ.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ακόμη ότι ο κατηγορούμενος «διεξήγε πόλεμο εναντίον του Αλλάχ».

Την περασμένη εβδομάδα, εκτελέστηκε ο Μοχσέν Σακαρί, ιρανός ράπερ, 23 ετών. Κατηγορήθηκε πως επιτέθηκε σε μέλος των δυνάμεων ασφαλείας και το τραυμάτισε με μαχαίρι, καθώς και ότι απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως τουλάχιστον 470 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και άλλοι 18.000 έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας από τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Τουλάχιστον άλλοι 23 διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο κι αναμένουν την εκτέλεσή τους, πέραν των δύο που θανατώθηκαν ήδη.

Η πρώτη εκτέλεση προκάλεσε κατακραυγή και καταδίκες από χώρες του εξωτερικού, καθώς και από τον ΟΗΕ.

Έναυσμα των μαζικών κινητοποιήσεων στο Ιράν ήταν ο θάνατος τη 16η Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, στα χέρια της αστυνομίας ηθών.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d