Τέσσερα άτομα κατηγορήθηκαν ως ύποπτα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά που συνδέεται με την προώθηση συμφερόντων του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ αυτών και η εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου δεν ταυτοποίησε τους τέσσερις ονομαστικά, αλλά το όνομα της κας Καϊλή διέρρευσε από δικαστική πηγή στον βελγικό Τύπο.

Νωρίτερα, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στην Εύα Καϊλή, η οποία εξακολουθεί να είναι ευρωβουλευτής και κανονικά θα απολάμβανε ασυλίας από την ποινική δίωξη αλλά υπάρχει εξαίρεση σε περιπτώσεις όπου ένας ύποπτος συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να διαπράττει ένα έγκλημα. Σύμφωνα με τη δικαστική πηγή, η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Κα Καϊλή, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή της «σακούλες με μετρητά» και έτσι οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστή ως συλληφθείσα επ’ αυτοφώρω.Μάλιστα, έχει γίνει γνωστό ότι ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής, εντοπίστηκε στο ξενοδοχείο που διέμενε με μια βαλίτσα γεμάτη με μετρητά, που εικάζεται ότι προσπάθησε να τα φυγαδεύσει από τον έλεγχο στο σπίτι της κόρης του Εύας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πατέρας της Εύας Καϊλή αφέθηκε ελεύθερος (ενδεχομένως υπό όρους) και με την σύντροφό του, που ήταν στις Βρυξέλλες για ταξίδι λίγων ημερών άφησαν το ξενοδοχείο τους και καταλύουν σε φιλικό τους σπίτι έχοντας στην προστασία τους την κόρη της κ. Καϊλή και του συζύγου της κ. Φραντσέσκο Τζιόρτζι, οι οποίοι έχουν συλληφθεί. Η μικρή Αριάδνη είναι σχεδόν δύο ετών και πολύ δεμένη με τους γονείς της.

Οι έρευνες της βελγικής Εισαγγελίας συνεχίζονται

Η βελγική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι αργά χθες το βράδυ έγινε έρευνα και στο σπίτι του Ιταλού σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε περιοχή κοντά στη Λιέγη και κατασχέθηκαν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Η έρευνα στο σπίτι του Ταραμπέλα πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Ωστόσο, δεν έγινε προσαγωγή του Ιταλού ευρωβουλευτή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας “από τους συνολικά έξι προσαχθέντες μόνον δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή”.Οι συλλήψεις έγιναν μετά από εκτεταμένες έρευνες των βελγικών αρχών σε 16 κατοικίες στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και εκείνη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή Πιερ-Αντόνιο Παντσαρέτι. Στην κατοικία του Παντσαρέτι βρέθηκαν 600.000 ευρώ σε μετρητά.Μεγάλο ποσό σε μετρητά μέσα σε σακούλες και σε μια βαλίτσα βρέθηκε και στο σπίτι της Εύας Καϊλή. Ωστόσο, τα χρήματα δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – έχουν σταλεί για “τεχνικό έλεγχο”. Και καθώς οι έρευνες συνεχίζονται το συνολικό ποσό των δωροδοκιών παραμένει άγνωστο.Σημειώνεται ότι ο Παντσαρέτι φέρεται ως πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση αυτού του σκανδάλου διαφθοράς, καθώς το βράδυ της Παρασκευής 9/12 συνελήφθησαν για την ίδια υπόθεση από τις ιταλικές αρχές η σύζυγος και η κόρη του, στην πόλη Μπέργκαμο της Ιταλίας.

Αναμένεται συνέχεια

Το ενδιαφέρον των βελγικών αρχών εστιάζεται τώρα αφενός στον τρόπο μεταφοράς και διανομής των χρημάτων της δωροδοκίας και αφετέρου στις επιδιώξεις του Κατάρ μέσω της δωροδοκίας, σημαντικότερη εκ των οποίων φαίνεται να είναι η άρση των θεωρήσεων (visa waiver), προκειμένου να ταξιδεύουν ελεύθερα οι Καταριανοί πολίτες στην ΕΕ. Παράλληλα, το Κατάρ προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του διεθνώς, μετά τις αποκαλύψεις μεγάλου αριθμού δυστυχημάτων και εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργατών στα μεγάλα έργα που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια.Όσον αφορά στους 4 κρατούμενους, η προσωρινή κράτησή τους μπορεί με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου να παραταθεί για ένα μήνα έως ότου οι δικαστικές αρχές προχωρήσουν σε πρωτοβάθμια δίκη.Σε κάθε περίπτωση η Εύα Καϊλή θα διατηρεί την έδρα της στην Ευρωβουλή μέχρι να τελεσιδικήσει η δικαστική υπόθεσή της και εφόσον τότε ζητηθεί η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμά της, από τις ελληνικές αρχές. Μια μακρά διαδικασία που ακόμη και αν ξεκινούσε σήμερα δεν θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024, οπότε και λήγει η θητεία των μελών της τρέχουσας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Πάντως, σε πολιτικό επίπεδο η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέγεται πως αναζητά εξισορρόπηση στην υπόθεση του σκανδάλου “Qatar Gate” και χωρίς ανακοινώσεις μέλη της δεν αποκλείουν να διαφανεί εμπλοκή και προσώπων που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

πηγή:ertnews.gr