Μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με πρωταγωνιστή το Κατάρ ερευνούν οι αρχές. Η αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας έχει ήδη ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.

Το Κατάρ επιχείρησε ανάμειξη σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρηματίζοντας αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Μεταξύ των προσαχθέντων είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίουΕύα Καϊλή, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ. Όλοι οι συλληφθέντες είναι ιταλοί, ανάμεσα στους οποίους και ο ευρωσοσιαλιστής Π. – Α. Παντσέρι.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες, πρόσωπα ενδιαφέροντος στην έρευνα θεωρούνται και οι κοινοβουλευτικοί βοηθοί, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ίδια τέθηκε εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέχεια των ανωτέρω εξελίξεων.

Η σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Σημειώνεται ότι, τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτήςσυνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η χώρα δεν κατονομάζεται από την εισαγγελία. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

ΜΜΕ για την εμπλοκή της Ελληνίδας ευρωβουλευτή

«Το σκάνδαλο, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να διευρυνθεί: το βράδυ, διέρρευσε η είδηση από το Βέλγιο ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος της Συνέλευσης του Στρασβούργου, είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται υπό έρευνα. Ο Panzeri φέρεται να είναι συνεργάτης του επιτελείου του Καϊλή, το σπίτι της οποίας συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ερευνήθηκαν από τη δικαιοσύνη» αναφέρει σχετικά η Corriere della Sera.

«Θα μπορούσε επίσης να εμπλέκεται και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Έγινε έρευνα στο σπίτι της Ελληνίδας Σοσιαλδημοκράτισσας Εύας Καϊλή, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο σύντροφός της εντωπίστηκε το πρωί. Και οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα για διαφθορά» δημοσιεύει σχετικά η Le Soir.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Ρώμη: Κρίστιαν Μαυρής / Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα / Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη, ertnews.gr