Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καταδικάσει σθεναρά τις μαζικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον πολιτικών στόχων, ενεργειακών υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο προσχέδιο τονίζεται επίσης ότι, ενόψει της χειμερινής περιόδου, επιβεβαιώνεται η ετοιμότητα της Ένωσης να παράσχει επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια πολιτικής προστασίας στην Ουκρανία  και να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζωτικής σημασίας υποδομών.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζεται ότι θα επανεξεταστούν οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της πλήρους λογοδοσίας για εγκλήματα πολέμου και άλλα σοβαρότατα εγκλήματα σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων τρόπων εξασφάλισης λογοδοσίας για το έγκλημα της επιθετικότητας, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει επίσης την υποστήριξή του στις έρευνες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στο προσχέδιο παράλληλα αναφέρεται ότι θα εξεταστούν οι επιλογές  για τη χρήση περιουσιακών στοιχείων, που έχουν παγώσει, για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και για σκοπούς αποκατάστασης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια και στον τομέα της άμυνας ακολουθεί στρατηγική πορεία δράσης και αυξάνει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα.

Η Σύνοδος Κορυφής πιθανόν να είναι μονοήμερη, δηλαδή να πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου και όχι στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Οι ηγέτες θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες ήδη από τις 14/12 για την Σύνοδο ΕΕ-Χωρών ΝΑ Ασίας, οπότε την επόμενη ημέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες του από το πρωί και όχι αργά το μεσημέρι, όπως συνήθως. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια απόφαση.

Στην κατασκευή υποδομών για πυρηνικά όπλα θα προχωρήσει η Ρωσία

Η Ρωσία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή υποδομών για τις πυρηνικές της δυνάμεις το 2023, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Σοϊγκού ανέφερε σύμφωνα με τηλεοπτικά σχόλια πως η Ρωσία θα εργαστεί επίσης για τη βελτίωση των μάχιμων ικανοτήτων των πυραυλικών δυνάμεών της και πως κατασκευάζονται εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία νέων πυραυλικών συστημάτων. Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο, με σχεδόν 6.000 πυρηνικές κεφαλές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία στην Ουκρανία κάτω από την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας, προειδοποιώντας πως είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την “εδαφική ακεραιότητα” της Ρωσίας με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να έχουν συνομιλίες στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα για την υφιστάμενη συνθήκη Νέα START, η οποία περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει η κάθε χώρα.

Όμως η Μόσχα αποσύρθηκε την παραμονή της συνάντησης, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για τοξική αντιρωσική συμπεριφορά και προσπάθεια να χειραγωγήσει τη συνθήκη προς όφελός της.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d