Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ προχθές Τετάρτη σε μπαρ στην πολιτεία Γουαναχουάτο, στο κεντρικό Μεξικό —η οποία πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη από το κύμα βίας που σαρώνει τη χώρα, ενώ χαρακτηρίζεται σημαντικό βιομηχανικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο —, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι τοπικές αρχές.

Όπως έχει συμβεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, η επίθεση, στην οποία τραυματίστηκαν επίσης δυο γυναίκες που νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση, είχε στόχο μπαρ κατά τη διάρκεια της νύχτας, στις 21:00 (τοπική ώρα· στις 05:00 χθες Πέμπτη ώρα Ελλάδας), στην τοποθεσία Απάσεο ελ Άλτο. 

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας κάνουν λόγο για ενόπλους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και άνοιξαν πυρ εναντίον θαμώνων του μπαρ, σκοτώνοντας πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου της Απάσεο ελ Άλτο.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τυχόν αυτόπτες μάρτυρες να καταθέσουν, εγγυώμενες απόλυτη ανωνυμία.

Οι επιθέσεις αυτής της φύσης μένουν πολύ συχνά ατιμώρητες.

Στα μέσα Οκτωβρίου, δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από τις σφαίρες αγνώστων που επιτέθηκαν σε μπαρ στην Ιραπουάτο, επίσης στην Γουαναχουάτο.

Βιομηχανική πολιτεία, όπου βρίσκεται για παράδειγμα εργοστάσιο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Mazda, η Γουαναχουάτο έχει μετατραπεί σε θέατρο της σύγκρουσης μεταξύ δυο συμμοριών που κυρίως διακινούν ναρκωτικά, του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο και του καρτέλ Σάντα Ρόσα δε Λίμα.

Η επίθεση της Τετάρτης εκτιμάται πως διαπράχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες μεξικανικών ΜΜΕ, σε αντίποινα για τη σύλληψη την Τρίτη ενός από τους ηγέτες του καρτέλ Σάντα Ρόσα δε Λίμα, του Χουάν Ροδόλφο Γέπες.

Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου, στη Γουαναχουάτο (6 εκατ. κάτοικοι) διαπράχθηκαν 2.115 φόνοι, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Παρά το κύμα της βίας, η Γουαναχουάτο και ιδίως η ομώνυμη πρωτεύουσά της, μεγαλοπρεπής πόλη της αποικιακής περιόδου, παραμένουν μαγνήτης για τους τουρίστες στο Μεξικό. Το μεγαλύτερο θεατρικό φεστιβάλ της χώρας, το Cervantino, διεξήχθη εκεί τον Οκτώβριο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters, ertnews.gr