Συνεχίζονται τα προβλήματα για τους αμάχους στην Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, που παραμένει υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού. Μετά την ανακοίνωση για ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη από τις Αρχές οι εναπομείναντες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό καθώς το  υδροηλεκτρικό φράγμα Κακόβκα, στην ίδια περιοχή, υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τα δύο πλήγματα που δέχθηκε για τα οποία Ρώσοι και Ουκρανοί ρίχνουν την ευθύνη οι μεν στους δε.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας, η οποία τοποθετήθηκε από τη Μόσχα, διαβεβαίωσε μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση Rossiya-24 ότι “οι ηλεκτρολόγοι έχουν ήδη φύγει για να πραγματοποιήσουν εργασίες επισκευής και η ηλεκτροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί σήμερα”.

“Μετά την τρομοκρατική επίθεση, που οργανώθηκε από την ουκρανική πλευρά, τρεις τσιμεντένιοι πυλώνες με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης υπέστησαν ζημιές στον άξονα Μπερισλάβ – Κακόβκα”, είχε δηλώσει νωρίτερα στο Telegram η κατοχική διοίκηση. “Επί του παρόντος δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό στην πόλη (της Χερσώνας) και σε ορισμένες συνοικίες της περιφέρειας” που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας, που ανακαταλαμβάνει εδάφη στην περιοχή, δήλωσε ότι “ο ρωσικός στρατός ανατίναξε γραμμές υψηλής τάσης” σε μήκος 1,5 χλμ στην Μπερισλάβ. “Οι δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν επίσης γραμμές υψηλής τάσης που οδηγούν στην πόλη της Χερσώνας”, προκαλώντας “προβλήματα τροφοδοσίας” για την πόλη και άλλους δήμους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πλήγμα στο ρωσικό γόητρο

Είναι η πρώτη μεγάλη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού που γίνεται γνωστή στη Χερσώνα, η οποία βρίσκεται στα χέρια του ρωσικού στρατού από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων της περιφέρειας της Χερσώνας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, “περισσότερες από 10 τοποθεσίες της περιφέρειας είναι (προς το παρόν) χωρίς ρεύμα”.

Η Χερσώνα, μεγάλη ουκρανική πόλη που τελεί υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού από τον Φεβρουάριο, έχει μεταμορφωθεί σε “φρούριο” από τις ρωσικές δυνάμεις, απέναντι στα ουκρανικά στρατεύματα που πλησιάζουν εδώ και εβδομάδες.

Από την έναρξη της σύγκρουσης, οι Ουκρανοί στρατιώτες πολύ σπάνια έπληξαν τις μη στρατιωτικές ενεργειακές υποδομές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι στα προσαρτημένα εδάφη, στοχεύοντας μάλλον τις γραμμές ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει καταστρέψει σχεδόν το 40% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και νερού σε πολλά μέρη, ανάμεσά τους η πρωτεύουσα Κίεβο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φόβοι για γενικευμένο μπλακ άουτ

Από μια κλωστή κρέμεται το σύστημα ηλεκτροδότησης στο Κίεβο. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστας Ονισένκο, οι τοπικές αρχές λένε αν υπάρξει κι άλλη ζημιά στα δίκτυα ηλεκτροδότησης ενδεχομένως να υπάρξει γενικευμένο μπλακ άουτ.

Για τις απειλές Πούτιν για χρήση πυρηνικών, η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι ακόμα και σε περίπτωση χτυπήματος με πυρηνικά όπλα, η κατάσταση δεν αλλάζει, ο πόλεμος συνεχίζεται. Αναλυτές στην Ουκρανία θεωρούν ότι καθώς η ρωσική πλευρά προχώρησε σε άλλα μέτρα όπως η «μερική επιστράτευση», ο κίνδυνος χτυπήματος με πυρηνικά προς το παρόν απομακρύνεται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει στο μέλλον.
Ακόμα αναφέρουν, ότι υπάρχει και μία διαπραγμάτευση με την Δύση καθώς οι δυτικές χώρες και κυρίως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στη ρωσική πλευρά τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα υποστεί σε περίπτωση χρήσης τέτοιου είδους οπλισμού.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου

Το μέτωπο του πολέμου, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, αναφέρει ότι εκτείνεται σε μια τεράστια γραμμή που ξεπερνά τα 1000 χλμ. Οι πιο έντονες εστίες είναι στο Ντονμπάς, όπου χθες (Κυριακή 6/11) υπήρχαν πληροφορίες από ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι οι επιστρατευμένοι είχαν τεράστιες απώλειες, που έφταναν σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι το 90%. Στη Χερσώνα , υπάρχουν πληροφορίες από την κατασκοπεία που λένε ότι Ρώσοι στρατιώτες φοράνε πολιτικά ρούχα και εγκαθίστανται σε σπίτια πολιτών, δηλαδή ότι προετοιμάζεται μάχη εντός αστικού ιστού. Οι Ουκρανοί λένε ότι σε περίπτωση μάχης μέσα στην πόλη για να ανακατάληψη της Χερσώνας θα επιχειρήσουν αρχικά να περικυκλώσουν την Χέρσωνα για να ανακόψουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ανταπόκριση – Ουκρανία: Κώστας Ονισένκο ΕΡΤ 

πηγή:ertnews.gr