Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη σήμερα τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας δηλώνοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του, κυρίως για την αντιμετώπιση των «άμεσων προκλήσεων» του κλίματος και του ελεύθερου εμπορίου.

Διαβάστε επίσης: Ηγέτες απ` όλον τον κόσμο χαιρετίζουν τη νίκη του Λούλα στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία

Οι σημαντικότερες ημερομηνίες στη ζωή του Λούλα, που εξελέγη για 3η θητεία στην προεδρία της Βραζιλίας

Ο Μπορέλ συγχαίρει τον Λούλα για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία 

Συγχαρητήρια στον Λούλα από τον καγκελάριο της Γερμανίας, τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ισπανίας και το κινεζικό ΥΠΕΞ

 Γερμανία, Ινδία, Νορβηγία και Κίνα για τη νίκη Λούλα στη Βραζιλία 

«Συγχαρητήρια Λούλα για την εκλογή σας στην προεδρία της Βραζιλίας», έγραψε στο Twitter η φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην επιθυμία της να συνεργαστεί και για το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας με τον Λούλα ο οποίος ξεκινά την 1η Ιανουαρίου την τρίτη θητεία του στην προεδρία της Βραζιλίας.

Το σχέδιο συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των λατινοαμερικανικών χωρών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη) οριστικοποιήθηκε το 2019, αλλά δεν επικυρώθηκε ποτέ λόγω κυρίως των ανησυχιών για την περιβαλλοντική πολιτική της Βραζιλίας. Τώρα, μετά την εκλογή του Λούλα, αυτό ενδέχεται να αλλάξει.

Ο υπουργός Εμπορίου της Σουηδίας Γιόχαν Φόρσελ εκτίμησε σήμερα από την Πράγα, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των υπόλοιπων 26 χωρών μελών της ΕΕ, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βραζιλία δημιουργεί «νέες πιθανότητες» προς αυτή την κατεύθυνση.

«Είμαι πιο αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε συμφωνία», επεσήμανε ο Φόρσελ, η χώρα του οποίου θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ από τον Ιανουάριο.

Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είχε επίσης συγχαρεί τον Λούλα εκφράζοντας την επιθυμία του να «προάγουν» από κοινού τις σχέσεις ΕΕ- Βραζιλίας.

ΦΩΤΟ EPA/Ettore Chiereguini

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d