Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Διαβάστε επίσης: 

Η παρέλαση άνοιξε με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και ακολούθησε ο έχων το γενικό πρόσταγμα των πολιτικών τμημάτων. 

Στην παρέλαση πήραν μέρος νέα συστήματα, όπως είναι τα Tεθωρακισμένα Οχήματα Mάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3, τα πρώτα της σειράς που παραλαμβάνει η Ελλάδα αυτές τις ημέρες, αλλά και τα νεοπακτηθέντα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη 4++ Γενιάς Rafale EG και Rafale DG. Διελεύσεις έκαναν μαχητικά F-16, Mirage 2000-5 και F-4Ε Phantom, ελικόπτερα σε σχηματισμούς, καθώς και το ιστορικό καταδιωκτικό Spitfire MJ 755. Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα τμήματα, με οπλικά συστήματα και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, και πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Προηγήθηκαν πολιτικά τμήματα, μαθητών, συλλόγων, εθελοντικών ομάδων και άλλων φορέων.

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η βουλευτής Δώρα Αυγέρη, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης, εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο μητροπολίτης Άνθιμος, βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης.

Η πομπή των αυτοκινήτων με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σταμάτησε σε απόσταση από την εξέδρα των επισήμων και η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε αυτήν τη διαδρομή χαιρετώντας από μακριά τους πολίτες που βρίσκονταν κατά μήκος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μπροστά από την εξέδρα την υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και πολλοί Θεσσαλονικείς παρακολούθησαν την παρέλαση από τις δύο πλευρές της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ πολλοί βγήκαν στη νέα παραλία για να δουν την επίδειξη από το F-16 της ομάδας «ΖΕΥΣ».

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον του Γ’ Σώματος Στρατού.

Κατ. Σακελλαροπούλου : «Το πνεύμα της εθνικής ενότητας που σφυρηλατήθηκε στο αλβανικό έπος είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας»

«Το πνεύμα της εθνικής ενότητας που σφυρηλατήθηκε στο αλβανικό έπος είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, και εξέφρασε την υπερηφάνεια για τις Ένοπλες Δυνάμεις που, όπως είπε, «με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας».

«Το “ΟΧΙ” στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στη φασιστική εισβολή και η ηρωική αντίσταση του λαού μας αποτελούν μία από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, την οποία με σεβασμό τιμήσαμε στη σημερινή παρέλαση. Το πνεύμα της εθνικής ενότητας που σφυρηλατήθηκε στο αλβανικό έπος είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας. Είμαστε περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου συνομίλησε με τον κυβερνήτη του μαχητικού F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ», επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή, με πάνω από 1.600 ώρες πτήσης, την ώρα που έκανε θεαματικές διελεύσεις και επικίνδυνους ελιγμούς πάνω από τον χώρο της παρέλασης, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, κόβοντας την ανάσα των πολιτών που παρακολουθούσαν, και ο διάλογός τους ακούστηκε από τα ηχεία.

«Ελληνίδες, Έλληνες, ατενίζουμε με υπερηφάνεια όσα πέτυχε η Γενιά του ’40 υπερασπίζοντας την Πατρίδα. Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια. Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες! Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας και στον Ελληνισμό απανταχού της γης», τόνισε ο επισμηναγός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:

«Κύριε Επισμηναγέ, τιμάμε τους ήρωες που πολέμησαν και έδωσαν και τη ζωή τους στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας. Και όλους εσάς στις Ένοπλες Δυνάμεις, τους άγρυπνους φρουρούς, που διασφαλίζετε την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία. Η πατρίδα σάς ευγνωμονεί. Χρόνια πολλά και καλές προσγειώσεις».

Ν. Παναγιωτόπουλος : «Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει και θα υπερνικήσει τις σύνθετες προκλήσεις της σημερινής εποχής, εμπνεόμενη και από το Έπος του ’40»

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει και θα υπερνικήσει τις σύνθετες προκλήσεις της σημερινής εποχής, εμπνεόμενη και από το Έπος του ’40, έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που παρακολούθησε την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.Αναλυτικά ο κ. Παναγιωτόπουλος προέβη στην παρακάτω δήλωση μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης:

«Γιορτάζουμε σήμερα με λαμπρότητα εδώ από τη Θεσσαλονίκη την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, το Έπος του ‘40. Καμαρώσαμε τα τμήματα της πολιτικής, αλλά και βέβαια της στρατιωτικής παρέλασης. Νιώσαμε το ηθικό, το φρόνημα, είδαμε το παράστημα αυτών που συμμετείχαν, νιώσαμε περήφανοι μαζί τους».

«Έρχεται στη μνήμη μας αυτό το έπος του ‘40, όταν η Ελλάδα κατενίκησε έναν θεωρητικά υπέρτερο εχθρό, ένα αλαζονικό και ολοκληρωτικό καθεστώς, που δεν υπολόγισε όμως – και για αυτό συνετρίβη στα βουνά της Πίνδου – ότι η χώρα είχε υψηλό εθνικό φρόνημα που διέτρεχε απ’ άκρη εις άκρην όλη την επικράτεια, όλο το λαό, είχε στιβαρή ηγεσία και είχε και ισχυρές άρτια προετοιμασμένες και έτοιμες να πολεμήσουν και να νικήσουν Ένοπλες Δυνάμεις».

«Στη σημερινή εποχή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι περίπλοκες, σύνθετες, ενδεχομένως διαφορετικές απ’ ό,τι έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, αλλεπάλληλες και παράλληλες κρίσεις. Θα τις αντιμετωπίσουμε όμως και θα τις υπερνικήσουμε, εμπνεόμενοι κι από το παράδειγμα των Ηρώων του ‘40, τη θυσία τους, την αίσθηση του καθήκοντος να υπερασπιστούν την εθνική μας κυριαρχία και το πάτριο έδαφος».

«Και θα συνεχίσουμε και σήμερα να αγωνιζόμαστε για μία Ελλάδα πιο ισχυρή, για μια Ελλάδα που ορθώνει ανάστημα, για μια Ελλάδα που σέβεται αλλά και απαιτεί τον σεβασμό των υπολοίπων, για μία Ελλάδα που αισθάνεται σίγουρη και ασφαλής, παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις, επειδή διαθέτει μεταξύ άλλων ισχυρές και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρόνια Πολλά Ελλάδα, Ζήτω το Έπος του ‘40, Ζήτω το Έθνος».

Χαρ. Πετρίδης: «Η Ελλάδα προάγει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο»

Η Ελλάδα προάγει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Πετρίδης, μετά τη στρατιωτική παρέλαση.

Επιβεβαιώνοντας την «αποτρεπτική δύναμη» και τον «δυνατό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στο μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι η ημέρα αυτή υπενθυμίζει στον ελληνισμό και σε όλο τον κόσμο ότι «κανένας αγώνας για προάσπιση της ελευθερίας δεν είναι μάταιος».

Ευχαρίστησε δε, την Ελληνική Δημοκρατία για τη διαχρονικά αταλάντευτη στήριξή της στον Κυπριακό λαό.

Δηλώσεις εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης

Τα μηνύματά τους για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έστειλαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την ολοκλήρωση της μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

«Μας εμπνέει η θυσία εκείνων που υπέγραψαν με το αίμα τους το ΟΧΙ», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα σήμερα «γίνεται πιο ισχυρή από ποτέ, οικονομικά, διπλωματικά στρατιωτικά», και παρά τη δύσκολη συγκυρία -όπως πρόσθεσε- «αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ισχύος. «Είναι το καλύτερο μήνυμα για να μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι μία ισχυρή χώρα που αγωνίζεται για την ειρήνη, αλλά είναι και μία χώρα αποφασισμένη να μη διαπραγματευτεί ποτέ την εθνική της κυριαρχία, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ασφάλεια του ελληνικού λαού», επεσήμανε.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Αυγέρη αναφέρθηκε στα μεγάλα “όχι” του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά. «Καμαρώνουμε τα νιάτα της πατρίδας μας, εγγόνια και δισέγγονα αυτών που έγραψαν το Έπος του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης, που έδωσαν και τη ζωή τους την ίδια στον αγώνα για την ελευθερία. Σήμερα συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα μέσα σε συνθήκες διαφορετικές, μέσα σε μία κοινωνία που αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις. Συνεχίζουμε, όμως, με το φρόνημα ψηλά και ακατάβλητο, γιατί ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι οδηγός που διεγείρει τη φαντασία κάθε δημοκρατικού αγώνα στις μέρες μας», πρόσθεσε.

«Οι σημερινές επετειακές εκδηλώσεις και η παρέλαση αποτελούν εικόνα χρήσιμη σε φίλους και εχθρούς, γείτονες και μακρινούς, για τις δυνατότητες της χώρας να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι όσο οι Έλληνες και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να τιμούν τη μνήμη και την παρακαταθήκη των προγόνων μας, η καρδιά της Ελλάδας θα συνεχίζει να χτυπάει δυνατά. «Σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία στείλαμε ένα πανίσχυρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, κι ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία και θα χτίσουμε μαζί την Ελλάδα της επόμενης ημέρας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Την ευγνωμοσύνη του σε όσους το 1940 έδωσαν το πρώτο πλήγμα απέναντι στον ανίκητο τότε Άξονα εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισημαίνοντας πως «όταν οι Έλληνες ενωμένοι, αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι αντιμετωπίζουμε κάθε εχθρό, κάθε δυσκολία, μπορούμε και θα νικήσουμε».

Συγχαρητήρια αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου και για τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη συνεχάρη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Με σήμα του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε «τα θερμά συγχαρητήρια στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού, το οποίο καθ’ οιονδήποτε τρόπο έλαβε μέρος στις λαμπρές εκδηλώσεις του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, καθ’ άπασα την επικράτεια».

Ο κ. Φλώρος συνεχάρη ιδιαιτέρως τα τμήματα παρελάσεως και αποδόσεως τιμών «των οποίων το παράστημα, ο συγχρονισμός και η εν γένει άψογη και επιβλητική εμφάνιση ανέδειξαν το μαχητικό φρόνημα, το υψηλό ηθικό, το χαλύβδινο σθένος και τη γρανιτένια αποφασιστικότητα των ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων να υπερασπισθούν την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ελευθερία της πατρίδας».

Χαρακτήρισε «μεγαλειώδη» τη σημερινή παρέλαση και πρόσθεσε: «Αποτελεί ηχηρότατο μήνυμα πανεθνικής ισχύος, αποτροπής και αποφασιστικότητος προς κάθε κατεύθυνση από όλους εσάς τους πανάξιους απόγονους και σκυταλοφόρους των ευκλεών μαχητών και ηρώων του ιστορικού διαχρονικού χρυσού παρελθόντος της Ελλάδος, στους οποίους βασίζεται απολύτως το στέρεο και ατσάλινο οικοδόμημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα. Είστε οι εγγυητές και οι συνεχιστές όλων αυτών».

«Η σκυτάλη της αξιοπρέπειας της πατρίδας ήταν πάντα βαρειά. Το ίδιο είναι και τώρα που η σκυτάλη είναι στα χέρια σας. Σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και απεριόριστο σεβασμό», κατέληξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

ΦΩΤΟ : ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρέσει σε %d bloggers: