Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ έφθασε σήμερα για επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης για το ταξίδι αυτό, το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Διαβάστε επίσης: 

«Θα με χαροποιήσει η συνάντησή μου με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με τον πληθυσμό στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου θέλω να πάρω μια ιδέα για τη ζωή εν μέσω του πολέμου», είπε, κατά το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Προτού συναντηθεί με τον κ. Ζελένσκι, ο κ. Στάινμαϊερ θα επισκεφθεί τη μικρή πόλη Κορίκιβα (βόρεια, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία) που είχε καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, προτού την ανακαταλάβουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η απελευθερωμένη πόλη όμως καλείται πλέον να αντιμετωπίσει το ψύχος, καθώς οι υποδομές της καταστράφηκαν. Ο γερμανός πρόεδρος θα προσφέρει βοήθεια στην κοινότητα για τις ενεργειακές υποδομές της.

«Το μήνυμά μου προς τους Ουκρανούς (είναι): μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία! Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία: στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και στο ανθρωπιστικό επίπεδο», είπε.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην ουκρανική επικράτεια του γερμανού προέδρου -του σοσιαλδημοκράτη άλλοτε υπουργού Εξωτερικών, που είχε επικριθεί από το Κίεβο για την πολιτική που είχε ασκήσει στο παρελθόν έναντι της Ρωσίας- αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου.

Ο κ. Στάινμαϊερ θα αναλάβει, από κοινού με τον κ. Ζελένσκι, ηγετικό ρόλο στο δίκτυο αδελφοποίησης γερμανικών και ουκρανικών πόλεων. «Όσο περισσότερες αδελφοποιημένες πόλεις υπάρχουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να περάσουμε τον χειμώνα και να οικοδομήσουμε μαζί ευρωπαϊκό μέλλον», διαβεβαίωσε.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρέσει σε %d bloggers: