Η Λιζ Τρας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, 45 ημέρες μετά τον διορισμό της στη θέση αυτή, στον απόηχο της ανακοίνωσης του οικονομικού της προγράμματος που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και δίχασε το Συντηρητικό Κόμμα.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

«Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει μια εκλογή ηγεσίας που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι παραμένουμε σε ένα μονοπάτι εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και ότι διατηρούμε την οικονομική σταθερότητα και εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

Η κατάσταση είχε γίνει αφόρητη για την παραμονή της στην κυβέρνηση, μετά και τα χθεσινοβραδινά γεγονότα.  Σύμφωνα με όσα συμφώνησαν με τον πρόεδρο της Επιτροπής αναμένεται να υπάρξει μία σύντομη εκλογική διαδικασία μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα, όχι σαν και αυτή που υπήρξε το καλοκαίρι – δηλαδή στη βάση του κόμματος.

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σε εκείνους που θα λάβουν μέρος στη νέα κούρσα διαδοχή για την ηγεσία των Τόρις και κατ΄επέκταση για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο Ρίσι Σούνακ ήταν ο επικρατέστερος στην Κοινοβουλευτική ομάδα για την ηγεσία του κόμματος, αλλά εξαρτάται από αυτόν το εάν θα ξαναθέσει εαυτόν υποψήφιο.

Ο δεύτερος κατά σειρά υπουργός μετά την πρωθυπουργό είναι ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ. Υπάρχουν σενάρια που τον θέλουν να μπαίνει στην κούρσα διαδοχής, παρά τις δηλώσεις του, καθώς στο παρελθόν είχε θέσει υποψηφιότητα όταν βγήκε ο Μπόρις Τζόνσον.

Και βέβαια υπάρχει και η Πένι Μόρντοντ που και αυτή είχε μεγάλο ποσοστό προτίμησης στην κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν τα κατάφερε να πάει μέχρι τη βάση του κόμματος, αλλά χαίρει εκτίμησης.

Επίσης υποψήφιος μπορεί να είναι και ο Μπόρις Τζόνσον εάν βάλει υποψηφιότητα.Η πρώην υπουργός πολιτισμού Ναντίν Ντόρις επαναλαμβάνει τον τελευταίο καιρό ότι αυτός έχει την εντολή και αυτό πρέπει να γίνει πρωθυπουργός στην περίπτωση παραίτησης της Τρας.

Τώρα οι Τάιμς μεταδίδουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να συμμετάσχει στον κούρσα ηγεσίας των Τόρις διότι πιστεύει ότι είναι θέμα εθνικού συμφέροντος. Ο Γκράχαμ Μπρέιντι δεν μπόρεσε να δώσει λεπτομέρειες για την εκλογική διαδικασία στο κόμμα των Τόρις. Είπε ότι θα δοθούν σύντομα. Αλλά απάντησε σε ερώτηση ότι η προσδοκία είναι να ψηφίσουν και τα μέλη.

Άμεσες εκλογές ζήτησε ο ηγέτης των Εργατικών και χαρακτήρισε την κατάσταση ως “περιστρεφόμενες πόρτες χάους”. Ο Κιρ Στάρμερ βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων και ζητά επιμόνως εκλογές δηλώνοντας έτοιμος να συγκροτήσει κυβέρνηση και να ισορροπήσει την οικονομία.

πηγή:ertnews.gr