Σε μια άτυπη συνάντηση στην Πράγα αναζητούν σήμερα οι υπουργοί Eνέργειας έναν κοινό βηματισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λειτουργική λύση για την ενεργειακή κρίση. Στο τραπέζι βρίσκονται δυο προτάσεις: Αυτή που προωθούν Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο, και μια δεύτερη που υποστηρίζουν η Γαλλία και οι Ιβηρικές χώρες για ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Την Τετάρτη πάντως αναμένονται πιο συγκεκριμένες προτάσεις από την Επιτροπή.

Η πρόταση της Ελλάδας και τεσσάρων ακόμη χωρών αφορά σε έναν δυναμικό διάδρομο τιμών, δηλαδή ένα ευέλικτο πλαφόν στην τιμή του αερίου. Ο εν λόγω «μηχανισμός» θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές (Ρωσία) ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου. Επίσης προβλέπεται ότι εφόσον απαιτηθεί, οι συναλλαγές θα γίνουν σε πιο υψηλές τιμές από αυτές που θα καθορίζονται από τον «διάδρομο», με αντικειμενικό στόχο την «προσέλκυση» ποσοτήτων αερίου

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Οι υποστηρικτές του μέτρου καλούνται να πείσουν όσες χώρες έχουν επιφυλάξεις (κυρίως του Βορρά) πως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην απειληθεί η επάρκεια του ανεφοδιασμού.  Σύμφωνα με τις πέντε χώρες, αυτό θα διασφαλίσει, υψηλές μεν, αλλά σχετικώς πιο λογικές τιμές στην ενέργεια, ενώ παράλληλα θα ικανοποιεί και την ασφάλεια ενεργειακού ανεφοδιασμού για να μην παγώσει η Ευρώπη.

Η παρουσίαση της νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν ίσως πάντως και να μην γίνει τελικά στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου αλλά στις 25 Οκτωβρίου όταν και πραγματοποιείται η τακτική συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Ίσως μάλιστα να υπάρξει μια νέα, έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας μέσα στον Νοέμβριο.

«Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας είναι να ακολουθήσουμε μια πιο συλλογική προσέγγιση», δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία» πρόσθεσε.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θεωρεί ικανοποιητικό τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας εν όψει του ερχόμενου χειμώνα, καθώς η πληρότητα στις αποθήκες αερίου έφτασε σχεδόν στο 95%.

πηγή:ertnews.gr