A medical worker runs past a burning car after a Russian attack in Kyiv, Ukraine, Monday, Oct. 10, 2022. Russia unleashed a lethal barrage of strikes against multiple Ukrainian cities Monday, smashing civilian targets including downtown Kyiv where at least six people were killed amid burnt-out cars and shattered buildings. The onslaught brought back into focus the grim reality of war after months of easing tensions in the capital. (AP Photo/Roman Hrytsyna)

Ο εφιάλτης του πολέμου επέστρεψε στο Κίεβο. Ο Πούτιν απειλεί με σκληρή απάντηση σε περίπτωση νέας επίθεσης και βλέποντας το γόητρο του να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μετά την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας. Το μπαράζ φονικών εκρήξεων που συγκλόνισε το Κίεβο και πολλές ακόμα πόλεις άφησε πίσω του ζημιές σε κρίσιμες υποδομές και τον κόσμο να σπεύδει ξανά στα καταφύγια μετά από πολλούς μήνες. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ανακοινώνει τη δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης κρούσης με τη Ρωσία έτοιμη να απαντήσει σε τυχόν χτυπήματα των Ουκρανών στα εδάφη της χώρας.  «Εγκλήματα πολέμου» χαρακτηρίζει τις αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι το ρωσικό καθεστώς θα λογοδοτήσει.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βομβαρδίζει μαζικά την Ουκρανία όντας σε απόγνωση για να προσπαθήσει να αλλάξει την πορεία του πολέμου έπειτα από μια σειρά συνεχόμενων ηττών, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.  «Ο Πούτιν είναι απελπισμένος λόγω των ηττών στο πεδίο της μάχης και χρησιμοποιεί την τρομοκρατία των πυραύλων για να προσπαθήσει να αλλάξει τον ρυθμό του πολέμου προς όφελός του», ανέφερε με tweet του ο Ντμίτρο Κουλέμπα

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικού βομβαρδισμού ξανάρχισαν να ηχούν στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ανέφεραν νωρίς το απόγευμα αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Διάφορες πόλεις στην Ουκρανία έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό και αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε περισσότερες από 12 ουκρανικές πόλεις σήμερα το πρωί.

Μέχρι τώρα, δέκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 60 έχουν τραυματιστεί σε όλη τη χώρα έπειτα από ρωσικά πυρά“, ανέφερε η ουκρανική αστυνομία στο Facebook, διευκρινίζοντας πως αστυνομικοί, ερευνητές και εγκληματολόγοι συγκεντρώνουν “αποδείξεις των ρωσικών θηριωδιών“.

Οι κυβερνήτες των επαρχιών του Χαρκόβου και του Σούμι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, του Ζιτομίρ, στο βορειοδυτικό, και του Χμελνίτσκιι, στο δυτικό, ανέφεραν όλοι “διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος” στα δίκτυα κοινής ωφελείας, μετά τα ρωσικά “πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές”.

Παράλληλα εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν και στην ουκρανική πλευρά δύο μεθοριακών περασμάτων ανάμεσα στην Ουκρανία και την Πολωνία. Οι διακοπές αυτές σημειώνονται στα μεθοριακά περάσματα της Μεντίκα και Κορτσόβα, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters η εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής Άνα Μιχάλσκα, μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σήμερα στην Ουκρανία.

Απειλεί εκ νέου ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία διενήργησε “τρομοκρατικές ενέργειες” εναντίον της Ρωσίας και δεσμεύθηκε να αντιδράσει σθεναρά, αν συνεχιστούν.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα εξαπέλυσε σήμερα επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ενεργειακών, στρατιωτικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Ουκρανίας σε αντίποινα για την επίθεση σε μια ζωτικής σημασίας γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με την προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας το Σαββατοκύριακο. “Είναι προφανές πως οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας διέταξαν, οργάνωσαν και διενήργησαν την τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές“, δήλωσε ο Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα. Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά την έκρηξη, όμως το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Αν συνεχιστούν οι απόπειρες διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακά τους θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των απειλών που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό“, είπε ο Πούτιν.

Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, για τις απαντήσεις θα πρέπει να στραφούμε στο υπουργείο Άμυνας“, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι “τα βασικά βήματα (…) δεν μπορούν να εκτελεστούν χωρίς να έχει γίνει αναφορά στον επικεφαλής“, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι ο Πούτιν θα συναντήσει αύριο τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μερικές ημέρες αφότου η Ρωσία ιδιοποίησε με ένα διάταγμα τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, αυτή την εβδομάδα. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα συζητήσουν τις προτάσεις του Ερντογάν να φιλοξενήσει συνομιλίες για την Ουκρανία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως αυτό είναι πιθανό.

Οργή στην Ευρώπη

«Οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα o εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο σχετικά με τις επιθέσεις της Ρωσίας στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.

«H EE καταδικάζει με το πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις σε αμάχους και σε αστικές υποδομές. Αυτές οι επιθέσεις είναι βάρβαρες και το μόνο που δείχνουν είναι ότι η Ρωσία επιλέγει τακτικές με στόχο τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των αμάχων. Αυτό είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτά τα αδιάκριτα πλήγματα εναντίον αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας και άλλων πόλεων. «Τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Τις καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε ο Μπορέλ στο Twitter.

Εξάλλου, οι ηγέτες των χωρών της G7 και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τον σημερινό βομβαρδισμό από τη Ρωσία πολλών ουκρανικών πόλεων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε σήμερα τον Ζελένσκι για «την αλληλεγγύη της Γερμανίας και των άλλων χωρών της G7», επεσήμανε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ. Η τηλεδιάσκεψη της G7 θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στις 15:00 ώρα Ελλάδας. «Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κινητοποιήσει επιπλέον βοήθεια και κυρίως για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των πολιτικών υποδομών που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης και παροχής ζεστού νερού», συνέχισε ο Χέμπεστραϊτ.

Μέσα σε όλα αυτά η Μολδαβία ανακοίνωσε ότι τρεις πύραυλοι Cruise που εκτόξευσε η Ρωσία κατά της Ουκρανία διέσχισαν τον μολδαβικό εναέριο χώρο και ότι καλεί για εξηγήσεις τον ρώσο πρεσβευτή στο Κισινάου.

Πηγή: ΕΡΤ, AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading