Woman hold up drawings of Iranian Mahsa Amini as they shout slogans during a protest against her death, outside Iran's general consulate in Istanbul, Turkey, Wednesday, Sept. 21, 2022. Protests have erupted across Iran in recent days after Amini, a 22-year-old woman, died while being held by the morality police for violating the country's strictly enforced Islamic dress code. (AP Photo/Francisco Seco)

Οι διαδηλώσεις που προκλήθηκαν στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί που είχε συλληφθεί από την αστυνομία, συνεχίστηκαν και σήμερα Κυριακή (9/10) σε όλη τη χώρα, παρά τη βίαιη καταστολή τους από τις αρχές.

Σύμφωνα με μία οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 185 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Το λαϊκό κύμα διαμαρτυρίας ξέσπασε στις 17 Σεπτεμβρίου στην κηδεία της 22χρονης Αμινί στην κουρδική πόλη Σακέζ, για να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εδώ και χρόνια πρόκληση, για τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν, με τους διαδηλωτές να καλούν για την πτώση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 19 παιδιά σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα», σύμφωνα με μία χθεσινή ανακοίνωση της οργάνωσης Iran Human Right που έχει την έδρα της στη Νορβηγία.

Αρνούμενες τη χρήση πραγματικών πυρομαχικών, οι αρχές περιγράφουν τις διαμαρτυρίες ως ένα σχέδιο των εχθρών του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κατηγορώντας μεταξύ άλλων και ένοπλους αντιφρονούντες για το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων, από τα οποία έχει αναφερθεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, τουλάχιστον 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA

Δύο μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στο Ιράν, όπως μετέδωσε σήμερα Κυρικαή (9/10) το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Μέλος της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, σκοτώθηκε χθες βράδυ «αφού υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι μετά από ένοπλη επίθεση πλήθους» στο νότιο τμήμα της Τεχεράνης, σύμφωνα με το IRNA. Χθες βράδυ σκοτώθηκε επίσης ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης σε διαδηλώσεις στη Σαναντάτζ, πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, της επαρχίας καταγωγής της Μαχσά Αμινί.

Οι δύο αυτοί νεκροί ανεβάζουν σε τουλάχιστον 14 τον αριθμό των μελών των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Βερολίνο θα διασφαλίσει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ, όσων φέρουν την ευθύνη για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων

Η Γερμανία θα διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία όσων είναι υπεύθυνοι για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν και θα απαγορεύσει την είσοδό τους στην ΕΕ, όπως δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός των Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε μία γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Δημοκρατία της Τσεχίας έχουν καταθέσει 16 προτάσεις για την επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων στο Ιράν, σχετικά με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από το θάνατο μιας νεαρής κοπέλας, ενώ αυτή είχε συλληφθεί, όπως δήλωσε μία πηγή του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι χώρες που προτείνουν τις κυρώσεις περιμένουν από τους Ευρωπαίους υπουργούς των Εξωτερικών να αποφασίσουν για αυτές, στη διάσκεψη τους, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, χωρίς να αναμένεται κάποια αντίσταση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν αρχικά στα δικαιώματα των γυναικών, ενώ εξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη εκδήλωση των αντιδράσεων κατά των ιρανικών αρχών εδώ και χρόνια, με μερικούς να καλούν για τον τερματισμό της διακυβέρνησης από τους ισλαμιστές κληρικούς, που κυβερνούν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων δεκαετιών.

Το Σάββατο, φοιτήτριες στην Τεχεράνη φώναζαν “άντε χάσου” καθώς ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι επισκέπτονταν τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους, καταδικάζοντας τους διαδηλωτές που εξοργίστηκαν από το θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από τις αρχές, όπως έγινε γνωστό από βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτοί που χτυπούν γυναίκες και κορίτσια στο δρόμο, που απαγάγουν, που αυθαίρετα φυλακίζουν και καταδικάζουν σε θάνατο ανθρώπους που επιθυμούν τίποτα περισσότερο από το να ζήσουν ελεύθεροι, στέκονται στη λάθος μεριά της ιστορίας», δήλωσε η Μπέρμποκ στην κυριακάτικη εφημερίδα «Bild am Sonntag».

«Σε αυτούς τους ανθρώπους στο Ιράν λέμε: στεκόμαστε στο πλευρό σας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», διαβεβαίωσε η ίδια.

Η Μπέρμποκ έχει υποσχεθεί την υλοποίηση μιας φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ δέχεται κριτική στο εσωτερικό της Γερμανίας για μία αρχικά αθόρυβη αντίδρασή της στις διαδηλώσεις.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading