Πέντε ρίχτερ «ταρακούνησαν» λίγα μετά μετά τη  01:00 τα μεσάνυκτα τη Φωκίδα, αλλά και την Αττική. Η ισχυρή σεισμική δόνηση, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή,  και συνοδευόταν από  ισχυρό βουητό, είχε επίκεντρο 26.1 χλμ. νοτιοανατολικά της Άμφισσας και εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.Πριν τον σεισμό σημειώθηκε ένας προσεισμός μεγέθους 1,3 Ρίχτερ, ενώ μετά την δόνηση των 5 ρίχτερ κατεγράφησαν τουλάχιστον 11 μετασεισμοί από 0,8 έως και 1,9 Ρίχτερ.  Ο σεισμός  των 5 ρίχτερ  σχετίζεται με το ρήγμα που διέπουν τον Κορινθιακό κόλπο. Δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι.Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που μίλησε στην εκπομπή της  ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6», ανέφερε ότι δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ο κύριος σεισμός, αλλά συμπλήρωσε ότι «κρατάμε επιφυλάξεις δεδομένου ότι αν δεν περάσουν δυο 24ωρα τουλάχιστον για να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις τέτοιες που να μάς επιτρέπουν να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν ανησυχούμε από τον σεισμό που εκδηλώθηκε λίγο μετά τη μία, μετά τα μεσάνυχτα, ένας σεισμός που είχε ένα μέγεθος 5,1 βαθμών κι εκδηλώθηκε στον κόλπο της Ιτέας, υποθαλάσσια. Ένας σεισμός που έγινε έντονα αισθητός σε όλο τον Κορινθιακό κόλπο, στις γύρω περιοχές, αλλά και στην Αθήνα. Είναι μια περιοχή που δίνει συχνά πυκνά τέτοιους σεισμούς. Έχει δώσει και το ’95 μεγάλο σεισμό της τάξεως των 6,7 βαθμών, αλλά αυτός ο σεισμός εντάσσεται μέσα στην τρέχουσα σεισμικότητα, την κανονική σεισμικότητα που εκδηλώνεται στην περιοχή. Μετά τη μία τα μεσάνυχτα ουσιαστικά εκδηλώθηκαν τρεις δονήσεις της τάξης των 2,5 και 3 βαθμών, δονήσεις που δεν μπορούμε να τις εντάξουμε μετά βεβαιότητας σε μία μετασεισμική ακολουθία γιατί περιμένουμε και την εξέλιξη τις αμέσως επόμενες ώρες έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο 5,1 ήταν ο κύριος σεισμός».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Ο κ. Λέκκας είπε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς όπως σημείωσε η περιοχή είναι ασφαλής «δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι και από μεγαλύτερους σεισμούς δεν υπήρχε καμία επίπτωση στην περιοχή». «Το 1995 που οι κατασκευές ήταν και πιο παλιές είχαμε πολύ λίγες ζημιές με έναν σεισμό 6,5 βαθμών. Συνεπώς τα περιθώρια ασφάλειας είναι πάρα πολύ μεγάλα .Βεβαίως θα πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν τις οδηγίες δηλαδή μα μην πλησιάζουν σε ερειπωμένα σπίτια ή σε περιοχές με έντονο ανάγλυφο όπου μπορεί να υπάρξουν κατολισθήσεις» σημείωσε.

πηγή:ertnews.gr

%d