Διανύουμε μία κρίσιμο περίοδο για την Ευρώπη, τη χώρα μας και την παγκόσμια κοινότητα που συνεχίζει να δοκιμάζει ατομικές και συλλογικές αντοχές. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών παραμένει σε εγρήγορση και δίνει μάχη για να διασφαλίσει τα δίκαια αιτήματα του ιατρικού κόσμου, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι με τη βοήθεια της επιστήμης, η πανδημία ελέγχεται και υπάρχει μια σχετική επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο αυτή την ώρα είναι ακόμα πιο σημαντική, η ατομική ευθύνη, για την διασφάλιση της υγείας του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου. Ο ιατρικός κόσμος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση καθώς έχει σημαντικό ρόλο στη σωστή ενημέρωση του πολίτη και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, η μεγάλη υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας μαζί με την υπόλοιπη ανθρωπότητα αποτελεί ευκαιρία για να δούμε όλα όσα πρέπει να αλλάξουν προκειμένου ως κοινωνίες να είμαστε περισσότερο ασφαλείς. Έχει πλέον εμπεδωθεί η αξία της Πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που αποτελεί βασικό πυλώνα κάθε σύγχρονου συστήματος υγείας.

Η επόμενη ημέρα απαιτεί καλά οργανωμένες δομές υγείας, με εκπαιδευμένους πολίτες, για την ατομική τους  προστασία και την προστασία της κοινότητας από απειλητικές και μεταδοτικές ασθένειες. Μια κοινωνία, με καλύτερα αντανακλαστικά και ανταπόκριση στην έκτακτη ανάγκη έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε υγειονομικό κίνδυνο.

Παράλληλα υπάρχει μια ψηφιακή «προίκα» στην υγεία, που η πανδημία μας αφήνει .Ο πολίτης έχει πλέον εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για να οδηγήσουν στη νέα εποχή της Δημόσιας Υγείας.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν μπροστά μας καινούργιες προκλήσεις που πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία.