Προσηλωμένη σταθερά στη στρατηγική της διεθνοποίησης η Αθήνα με ψυχραιμία παρακολουθεί στενά την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ανέφερε στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ με την άδεια της Τουρκίας και επανέλαβε εότι η Αθήνα κρύβεται πίσω από την ΕΕ.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η Τουρκία οφείλει να τηρεί το διεθνες δίκαιο και τονίζουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι η λάθος κίνηση από την Αθήνα.

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε την Πέμπτη (29/9) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι «τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο».

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης 

Ομιλία Τσαβούσογλου σε φοιτητές

Ομιλία σε φοιτητές στο πανεπσιτήμιο απηύθυνε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την εξωτερική πόλιτική που ακολουθεί η Τουρκία λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ακόμα κι αν (όλος) ο κόσμος σταθεί απέναντί μας, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και είμαστε αποφασισμένοι ως προς αυτό».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Είμαστε δυνατοί στο γήπεδο και στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Μερικές φορές το τραπέζι καταρρέει, τότε κατεβαίνουμε στο πεδίο. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο πεδίο. Και μετά λέμε σε όλους: “Ορίστε. Ελάτε ξανά στο τραπέζι”. Έτσι, αυτή τη φορά εμείς ρυθμίζουμε το παιχνίδι».

Σενάρια για τα κατεχόμενα

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλλιέτ προβάλλει σήμερα την άποψη ότι η Τουρκία πρόκειται να φέρει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ φόρμουλα για να αρθούν τα εμπόδια για την αναγνώριση των κατεχομένων. Η προτεινόμενη φόρμουλα  που θα προσομοιάζει με το ψήφισμα του 2017 της ΓΓ του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της Τουρκίας (και της Υεμένης) που οδήγησε -ύστερα και από πιέσεις του προέδρου Τραμπ- στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Το άρθρο της Μιλλιέτ με τίτλο «Κίνηση για Κύπρο από Τουρκία: «στην ατζέντα φόρμουλα Ιερουσαλήμ» αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Τουρκία ετοιμάζεται να φέρει το Κυπριακό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στην αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ από τη διεθνή κοινότητα. Το ψήφισμα του 2017 για την Ιερουσαλήμ που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπό την ηγεσία της Τουρκίας είναι επίσης μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται .Το 2017, ως απάντηση στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, η πρόταση που υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από την Τουρκία και την Υεμένη εγκρίθηκε με 128 ψήφους έναντι εννέα και ο Trump απείλησε να διακόψει την οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που θα έλεγαν «ναι».

Σύμφωνα με τον Πρέσβη ε.τ. Ουλούτς Οζουλκερ:

Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, προβλέπει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις. Κάθε ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη έχει δικαίωμα βέτο. Ακόμα και ακόμα και αν εξασφαλιστεί ένα ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι αποφάσεις που απαιτούν δράση απαιτούν την ψήφισή τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος να δει κανείς το ζήτημα. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δημιουργούν ηθική πίεση ακόμη και αν δεν περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ του 2017 είναι ένα τέτοιο προηγούμενο από αυτή την άποψη. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας στην αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ είναι το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ που ψηφίστηκε το 1964. Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο τούρκος πρέσβης αναγνωρίζει ότι ούτε το ΗΒ ούτε οι ΗΠΑ θα έλεγαν «ναι» σε ένα τέτοιο  ψήφισμα ώστε να ξεπεραστεί το βέτο του ΣΑ, και προτείνει  «να δημιουργηθεί ηθική πίεση ώστε να εξηγηθεί με σαφήνεια σε όλο τον κόσμο  «ότι η ‘ΤΔΒΚ’ έχει αδικηθεί και πώς είναι η τρέχουσα κατάστασή της. Αυτό το ψήφισμα δεν θα είναι δεσμευτικό. Αλλά θα έχει ψυχολογική επίδραση. Δημιουργεί ηθική πίεση. Αν λάβετε 128 ψήφους υπέρ της αποδοχής, όπως στην περίπτωση του ψηφίσματος για την Ιερουσαλήμ, τότε πολλές χώρες μπορεί να αρχίσουν να σκέφτονται: «Δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν αναγνωρίσουμε την ‘ΤΔΒΚ’»… Ένα ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ακόμη και αν πρόκειται για σχέδιο ψηφίσματος, μπορεί να ενθαρρύνει ορισμένες χώρες να εναντιωθούν στις ΗΠΑ. Αλλά πρώτα πρέπει να αιτιολογήσουμε την υπόθεσή μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η απόφαση για την Ιερουσαλήμ ελήφθη το 2017 με πρωτοβουλία της Τουρκίας. Η Τουρκία το πέτυχε τότε. Γιατί όχι και αυτή τη φορά;» προτείνει ο τούρκος πρέσβης.

Ανταπόκριση-Κωνσταντινούπολη: Αριάννα Φερεντίνου

πηγή:ertnews.gr

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading