Αφού υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι «μεγάλη και δυνατή», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στράφηκε ευθέως κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την ότι εξοπλίζει τα νησιά και απείλησε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. «Η αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής προέλευσης στα νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, Λέσβο και Σάμο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» είπε, αφήνοντας αιχμές για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. ‘Ηδη η ‘Αγκυρα είχε εξαπολύσει πυρά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη και με χωρίς προηγούμενο αυθάδεια», τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις ότι στο θέμα των τεθωρακισμένων, «προέχουν τα αμερικανικά συμφέροντα».

Για σχέδιο με στόχο να προκληθεί σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάνουν λόγο δημοσιεύματα που εκτός της Ελλάδας στοχεύουν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενδεικτικός ο τίτλο της Daily Sabah που θέτει ως ερώτημα εάν οι ΗΠΑ κυκλώνουν τη Ρωσία ή την Τουρκία.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Η τουρκική υπηρεσία του BBC σχολιάζει ότι «εξανεμίζονται οι πιθανότητες συνάντησης Ερντογάν- Μητσοτάκη γιατί η Ελλάδα μτέχει σε 4 στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο».

«Ο Ερντογάν δεν έχει όφελος από την κρίση στο Αιγαίο», υποστηρίζουν όμως δημοσιεύματα της τουρκικής αντιπολίτευσης με εκκλήσεις «να παραμεριστούν οι κορώνες γιατί δεν είναι δυνατόν να πάμε ξαφνικά ένα βράδυ», όπως επισημαίνεται.

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

πηγή:ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: