Το ντόμινο των αρνητικών συνεπειών από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής για οριζόντιες φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης Τρας κλιμακώνονται.

Πριν από λίγο η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για να αποτρέψει «ουσιαστικό κίνδυνο» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκινώντας ένα προσωρινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ουσιαστικά αγοράζοντας χρέος της χώρας.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Την σοβαρότητα της κατάστασης δείχνει η παρέμβαση του ΔΝΤ κάτι εξαιρετικά σπάνιο προς χώρα που ανήκει στην ομάδα G7 δηλαδή σε μία από τις 7 πλουσιότερες χώρες παγκοσμίως.

“Το ΔΝΤ «δεν συνιστά» πολιτικές όπως το σχέδιο ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου” ανακοινώθηκε από τον οργανισμό.

Επιπλέον ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι το οικονομικό σχέδιο είναι «αρνητικό για την ανάπτυξη».

Οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι προειδοποιούν για καταστροφική πολιτική στην παρούσα κατάσταση και κάποιοι κάνουν λόγο για δημοσιονομική κρίση στην οποία θα περιέλθει η χώρα εάν δεν βρίσκεται ήδη εκεί.

Το βρετανικό νόμισμα έγινε εξαιρετικά ασταθές πέφτοντας σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, παρέσυρε τα κρατικά ομόλογα και ο δανεισμός για τη χώρα κοστίζει πλέον περισσότερο απ’ ότι κοστίζει στην Ιταλία και την Ελλάδα που θεωρούνται πιο αδύναμες.

Αυτό αντανακλάται στην καθημερινή οικονομία με ακριβότερα προϊόντα, με αύξηση του πληθωρισμού εν μέσω μίας ήδη επικίνδυνης κρίσης κόστους διαβίωσης και ενεργειακής αβεβαιότητας.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

πηγή:ertnews.gr

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading