Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο αμερικανικό δίκτυο PBS, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον ρώσο πρόεδρο, στις τουρκικές εκλογές, στην Ε.Ε αλλά και στη σχέση της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ δεν μπορούσαν να λείπουν και πάλι, οι ευθείες αναφορές στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ απάντησε: “Στην αμυντική βιομηχανία δεν είμαστε στο επίπεδο που επιθυμούμε. Για παράδειγμα έχουμε το ζήτημα των F-16 που εκκρεμεί. Έχουμε προμηθευτεί F-16 από τις ΗΠΑ. Όμως τελικά λαμβάνονται ορισμένες πολιτικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο δεν αρμόζει σε δύο φιλικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Μιλήσαμε με τους Ρεπουμπλικανούς και λάβαμε την υποστήριξή τους. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα με τις ΗΠΑ για τα F-16 τι θα κάνουμε; Φυσικά θα φροντίσουμε μόνοι μας τον εαυτό μας“.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη και F-16 αλλά δεν στηρίζουν φιλικές χώρες, όπως η Τουρκία που είναι και ετέρος σας στο ΝΑΤΟ. “Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που θα κάνει η Τουρκία είναι να φροντίσει τον εαυτό της” σημείωσε.

Ο πληθωρισμός δεν είναι μια ανυπέρβλητη οικονομική απειλή

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο πληθωρισμός δεν είναι μια «ανυπέρβλητη οικονομική απειλή» προσθέτοντας ότι θα αρχίσει να πέφτει στο τέλος του έτους, αφού αυξήθηκε σε περισσότερο από 80% τον Αύγουστο. «Ο πληθωρισμός δεν είναι μια ανυπέρβλητη οικονομική απειλή. Είμαι οικονομολόγος», δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει σπουδάσει οικονομικά.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως μερικές χώρες απειλούνται από πληθωρισμό 8%-9%, ενώ ο πληθωρισμός της Τουρκίας βρίσκεται γύρω στο 80%. «Τα ράφια δεν είναι άδεια στις αγορές στη χώρα μου. Όμως τα ράφια είναι άδεια ακόμη και στις ΗΠΑ, είναι άδεια στη Γαλλία, είναι άδεια στη Γερμανία. Οι πολίτες μου μπορούν να βρούν οποιουδήποτε τύπου προϊόν επιθυμούν στην αγορά», υποστήριξε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξής του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία.

Ο Πούτιν θέλει να τελειώνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε «ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων», δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS. «Σύντομα θα γίνει ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων έπειτα από συμφωνία των πλευρών», επεσήμανε ο Ερντογάν, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «σημαντική» πρόοδο στη σύγκρουση. Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τη συμφωνία ή για τους αιχμάλωτους που θα αφορά –αν θα πρόκειται για στρατιωτικούς ή αμάχους— στη συνέντευξη αυτή που παραχώρησε στα τουρκικά.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου «θέλει να τελειώνει το συντομότερο δυνατό» με αυτό τον πόλεμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι «πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί όλο τον κόσμο». Αλλά για αυτή την ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να επιστραφούν οι περιοχές που έχουν καταληφθεί: «Αυτό αναμένουμε και ελπίζουμε», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Ερντογάν έφτασε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη και σήμερα αναμένεται να απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

πηγή:ertnews.gr