Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ/ 3 ημέρα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο γεωστρατηγικός διχασμός που έχει προκαλέσει θα κυριαρχήσει αυτή την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στη Νέα Υόρκη, η ελληνική πλευρά αναμένεται να ξεδιπλώσει τις θέσεις της για το status quo στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές.

Eκατόν πενήντα ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε μία συγκυρία που η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη σειρά κρίσεων και διχασμών.

“Ο κόσμος μας πληγώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πλήττεται παράλληλα από το κλιματικό χάος, κηλιδώνεται από το μίσος και καλύπτεται από την ντροπή για τη φτώχεια και τις ανισότητες”, κατήγγειλε ο ΓΓ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, και ζήτησε από τις χώρες να ενωθούν για να βρουν λύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει -μεταξύ άλλων- την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και στρατηγικό κόμβο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού προβλέπονται επίσης συναντήσεις με επενδυτές και με την ομογένεια.

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα έχει σειρά διμερών και πολυμερών επαφών από αύριο Δευτέρα (19/9) μέχρι την Παρασκευή (23/9), ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και σε συναντήσεις του Πρωθυπουργού.
H ενίσχυση των διμερών σχέσεων με παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους και η κοινή αποτίμηση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της χώρας, καθως και η ενδυνάμωση των προσπαθειών για περιφερειακή σταθερότητα θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών -30 και πλέον σε διάστημα 5ημερων- που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών στην Νέα Υόρκη.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η αντιμετώπιση του στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ καθώς και σε εκείνες που θα έχει με τους ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, των ΗΑΕ, της Ινδίας και της Αρμενίας. Επίσης θα έχει σειρά επαφών με ομολόγους του από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Στο πλαίσιο όλων των συναντήσεων του Νίκου Δένδια πρόκειται να συζητηθούν ακόμη, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι εξελίξεις σε Β. Αφρική, ΝΑ. Μεσόγειο, Δ. Βαλκάνια καθώς και η προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για την θέση του μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26, η συμμετοχή για το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-30 καθως και για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035.

Την Τρίτη ο κ. Δένδιας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ θα πάρει μέρος στην τριμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας, την Πέμπτη στο Διατλαντικό Δείπνο με την συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και την Παρασκευή σε γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ της Διαδικασίας για την Συνεργασία στην ΝΑ.Ευρώπη.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα

πηγή:ertnews.gr

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading