Νόμιμες ήταν όλες οι επισυνδέσεις που έγιναν επί των ημερών του, φέρεται να υποστήριξε στην Εξεταστική Επιτροπή ο τέως Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος κατέθεσε πως δεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, ούτε τον Γρηγόρη Δημητριάδη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, η οποία έγινε για εθνικούς λόγους και όχι για προσωπικούς.

Αναφερόμενος στη σχέση του με τον Πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επέμεινε ότι ήταν τυπική και ότι τον ενημέρωνε μόνο για σοβαρά ζητήματα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Κοντολέων ισχυρίστηκε πως εκτός από τον κ. Δημητριάδη ενημέρωνε και τον κ. Γεραπετρίτη.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την κατάθεση του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα ανέφεραν «ο Κοντολέων βάζει στο κάδρο και τον Γεραπετρίτη, μονόδρομος η αποπομπή του. Γελοιότητες πως ο Μητσοτάκης δεν τον ρώτησε καν γιατί παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη ακόμα και όταν τον παραίτησε».

Οι δηλώσεις των εισηγητών

Ο εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Μαρκόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, δήλωσε: «Άνθρακας ο θησαυρός σε όσους επένδυσαν στην κατάθεση του κ. Κοντολέοντα. Θησαυρός, όμως, τα όσα ακούστηκαν χθες από τον κ. Ρουμπάτη για την υπόθεση Πιτσιόρλα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δήλωσή του σημείωσε πως η επίκληση του απορρήτου από τον κ. Κοντολέοντα και τα κυβερνητικά στελέχη «αποτελεί πραγματική βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «θέλει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοτεινών πολιτικών συμφερόντων».

Από πλευράς της η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στην Εξεταστική Επιτροπή Ευαγγελία Λιακούλη μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Π. Κοντολέοντα, δήλωσε «Πολύτιμος μάρτυρας τελικά ο κ. Κοντολέων παρά την επίκληση του απορρήτου. Βασικά πράγματα, δύο: Δεν ενημέρωσε ο ίδιος τον κ. Μητσοτάκη- Γεραπετρίτη και Δημητριάδη για το θέμα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. ‘Αρα ποιος τους ενημέρωσε; Μήπως μια πηγή που ταυτόχρονα παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη; Δεύτερον, μας διαβεβαίωσε πως υπάρχει αποτύπωμα στην καταστροφή τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του έντυπου Αρχείου. Υπάρχει συνέχεια…».

Διεκόπη για την Τρίτη η κατάθεση Δεμίρη

Το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, 20 Σεπτεμβρίου, θα συνεχιστεί η κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου.

Η κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ ξεκίνησε λίγο μετά τις 4:30 και διεκόπη μετά από δύο ώρες.

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Η παραδοχή του επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, ότι η Υπηρεσία παρακολουθούσε άμεσα και όχι έμμεσα τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα κυβερνητικό στέλεχος της κυβέρνησης Τσίπρα, Στέργιο Πιτσιόρλα, βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Ο πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου, όπως σημειώνει, να λάμψει η αλήθεια. “Επειδή όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα δεν θέλω να πιστέψω ότι υπήρχε εντολή Τσίπρα για την παρακολούθηση μου” τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας.

Υπήρξαν νομίζω και κάποιες ανακρίβειες. Είπε ο κ. Πιτσιόρλας για παράδειγμα, πως όταν ανέλαβε αυτός, είχε κλείσει η υπόθεση της αγοραπωλησίας του Ναυαγίου. Δεν είναι έτσι. Γιατί αυτό έχει παγώσει, είναι στα δικαστήρια. Παρενέβη τότε ο οικονομικός εισαγγελέας. Όταν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται μια επιτυχημένη πολιτική στον τομέα της ενέργειας και δεν ενέδωσε στην πώληση του 17% της ΔΕΗ ή στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και στην αύξηση των τιμολογίων, ο κ. Πιτσιόρλας τότε υποστήριζε άλλα πράγματα. Αυτά δεν είναι μυστικά, έχουν ειπωθεί δημοσίως το 2016” επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης σημείωσε από πλευράς του ότι “αν δεν ήταν υπουργός ο κ. Πιτσιόρλας η έρευνα θα είχε συνεχιστεί και θα είχε ολοκληρωθεί. Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ μας είπε ξεκάθαρα ότι η έρευνα διεκόπη, δεν ολοκληρώθηκε ακριβώς διότι επιλέχθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, παρά την ενημέρωση του, να γίνει υπουργός εκείνης της κυβέρνησης“.

Την άρση του απορρύπτου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ανοιχτός ακόμη και σε σύσταση εξεταστικής. Για υποκρισία εγκαλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση, δια του Γιάννη Οικονόμου: “Για άλλα πράγματα πήγαινε η εξεταστική και άλλα βγαίνουν στην επιφάνεια. Η ΕΥΠ επί των ημερών του κ. Τσίπρα παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα, ενώ προκύπτει με σαφήνεια ότι ο κ. Πιτσιόρλας δεν είχε ιδέα για την παρακολούθηση του. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις στα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν για τον κ. Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση“.

Άπλετο φως στο θέμα της παρακολούθησής του ζήτησε ο κ. ΑνδρουλάκηςΣτη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, κάλεσε τον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, δείγμα ενοχής της Νέας Δημοκρατίας και προσπάθεια συγκάλυψης ότι δεν καλεί στην εξεταστική τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να εξεταστούν υποθέσεις παρακολούθησης ζητεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, ενώ υπέρ της τήρησης του απορρήτου τάχθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το να δίνει εντολή ο πρωθυπουργός να επικαλούνται το απόρρητο είναι το τέλος της Δημοκρατίας” υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή: ΕΡΤ, ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: