Τσουχτερός θα είναι ο χειμώνας για τα 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Για ένα σπίτι 100 τ.μ θα χρειαστούν 3.625 ευρώ, ενώ όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο, με την έκπτωση 25 λεπτών ανά λίτρο θα πληρώσουν 1.830 ευρώ, ανεξάρτητα με το αν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ 100 τ.μ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: 3625 (με τιμή KWh 0, 25€)

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ :1830€ (τιμή λίτρου 1,35€)

«Εμείς θα στηρίξουμε το φυσικό αέριο και τους πολίτες που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αυτό το καύσιμο με άλλο καύσιμο, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα από κανένα ευρωπαϊκό κράτος να απορροφήσει το σύνολο τής τεράστιας αυτής αύξησης» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Το προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν

Η απόφαση για ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μετατίθεται χρονικά, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά στο προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν που έχει στη διάθεση της η ΕΡΤ.

Περιλαμβάνει:

  • Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος
  • Έκτακτο φόρο αλληλεγγύης στα υπερκέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων
  • Πλαφόν 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού ορίστηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Μόλις συγκάλεσα ένα ακόμα έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας για να συζητήσουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας» σχολίασε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα, Βέλγιο και Ιταλία επεξεργάζονται κοινή πρόταση για επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα 

πηγή:ertnews.gr