Η Γαλλία θα θέσει το ζήτημα των συγκρούσεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπάϊτζάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι ο γάλλος πρόεδρος συνεχίζει να καλεί και τις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία.

Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 49 στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κατά μήκος του συνόρου με το Αζερμπαϊτζάν έπειτα από την σφοδρή κλιμάκωση των εχθροπραξιών που ανάγκασαν την Ρωσία και τις ΗΠΑ να κάνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η Γαλλία συμπροεδρεύει της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, η οποία διαμεσολαβεί μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα Αρμενίας –Αζερμπαϊτζάν, της έναρξης συνομιλιών για την επίλυση των διαφορών, αλλά και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν δήλωσε διαθέσιμος να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

ΥΠΕΞ: Έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

«Εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για τις πρόσφατες εχθροπραξίες στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν που οδήγησαν στον θάνατο αρκετών ατόμων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Καλούμε για άμεση αποκλιμάκωση και υπογραμμίζουμε την ελληνική θέση ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία όλων των κρατών πρέπει να γίνεται σεβαστή», προσθέτει.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ