Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ που πέρασε στην αιωνιότητα σε ηλικία 96 ετών σηματοδοτώντας αλλαγή σελίδας για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου έφυγε από τη ζωή ευρισκόμενη στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, ενώ δίπλα της είχε, ως την τελευταία στιγμή, τα παιδιά της και πολλά από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή, σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους, ανέφερε ο ο νέος βασιλιάς της χώρας Κάρολος Γ’, ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ, ο οποίος σήμερα, περί τις 10:00, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης. Στη συνέχεια αναμένεται ο νέος βασιλιάς να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό, γύρω μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδος. Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στην βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων. Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.Oι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου με δάκρυα στα μάτια, χιλιάδες Λονδρέζοι και τουρίστες, αφήνουν λουλούδια. Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε φόντο σε μαύρο.

Ξεκίνησαν, ήδη, οι προετοιμασίες για την κηδεία της και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εισέλθει σε περίοδο πένθους 10 ημερών και τίθεται σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερως» για την μεταφορά της σορού στο Λονδίνο.  Αναμένεται να πραγματοποιηθούν τελετές στη μνήμη της στο Εδιμβούργο ενώ η σορός της θα μεταφερθεί με το  βασιλικό τρένο, που θα ταξιδέψει με χαμηλή ταχύτητα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας  από την Σκωτία στο Λονδίνο.

Εξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου συρρέουν πολίτες όλων των ηλικιών για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Στις 15:30 η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά. Όλοι οι άντρες του Συμβουλίου κατά την διάρκεια της τελετής υποχρεούνται να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες.

Αύριο Σάββατο η σορός της βασίλισσας, κατά μία εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τρένο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκοτία, κατόπιν θα μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.

Μεθαύριο Κυριακή η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Την Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.

Κατά πληροφορίες η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών.

Πριν από την τελετή, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα.

Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

πηγή:ertnews.gr