Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε εκ νέου σήμερα τη Δύση ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό εάν επιβληθεί πλαφόν στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, προειδοποιώντας την ότι θα “παγώσει” σαν ουρά λύκου σε διάσημο ρωσικό παραμύθι.

Ο ίδιος επέκρινε τις εκκλήσεις της Ευρώπης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντάς την “ανόητη” και είπε ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της αν η Δύση επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών.

Προειδοποίησε δε ότι η διακοπή του εφοδιασμού θα ταράξει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ενώ κάνοντας αναφορά στο παραμύθι “The Sister-Fox and the Wolf” τόνισε ότι σε περίπτωση πλαφόν «δεν θα μας μείνει τίποτα άλλο να κάνουμε από το να καταδικάσουμε την ουρά του λύκου να είναι παγωμένη».

Η Μόσχα δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της παρά τις δυτικές κυρώσεις, επισήμανε ο ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και ότι η παγκόσμια ζήτηση ρωσικής ενέργειας είναι μεγάλη. Σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Μάλιστα, ως προς την οικονομία της χώρας ο Πούτιν είπε ο προϋπολογισμός της χώρας θα εμφανίσει φέτος πλεόνασμα καθώς η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά μικρής συρρίκνωσης για τον χρόνο αυτόν. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα φθάσει στα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά “περίπου 2% ή και λίγο παραπάνω”, κατέληξε ο Πούτιν.

Πηγή: Reuters, ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: