Η Λιζ Τρας δήλωσε ότι «θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που κρατούν τη Βρετανία πίσω» στην πρώτη της ομιλία ως ηγέτης της χώρας.

Μιλώντας την Τρίτη έξω από την οδό Ντάουνινγκ 10, λίγες ώρες μετά τον επίσημο διορισμό της από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, της προβληματικής οικονομίας και του υπερφορτωμένου συστήματος υγείας της Βρετανίας. «Έχω ένα τολμηρό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της μείωσης φόρων και μεταρρυθμίσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «θα μειώσει τους φόρους για να ανταμείψει τη σκληρή δουλειά και να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικά καθοδηγούμενη ανάπτυξη και στις επενδύσεις».

Υποσχέθηκε να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα «έθνος έμπνευσης», αλλά αναγνώρισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις λόγω της COVID-19 και του «φρικτού πολέμου στην Ουκρανία».

Η Βρετανία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών όσον αφορά το κόστος ζωής, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10% και τους λογαριασμούς ενέργειας να εκτοξεύονται τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

Μιλώντας τέλος για τις διεθνείς σχέσεις, η Τρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ενωμένοι με τους συμμάχους μας, θα υπερασπιστούμε την ελευθερία και την δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια στο εσωτερικό χωρίς να έχουμε ασφάλεια στο εξωτερικό».

Η Λιζ Τρας έγινε πρωθυπουργός κερδίζοντας τις εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος τη Δευτέρα. Αντικαθιστά τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία τόσο του κόμματος όσο και της χώρας.

Πηγή: Associated Press, Reuters, ertnews.gr