Πενήντα χρόνια μετά την απαγωγή που κατέληξε σε ένα λουτρό αίματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, γερμανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι, καθώς και οικογένειες των θυμάτων θα αποτίσουν σήμερα φόρο τιμής στα θύματα.


Ένδεκα μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας καθώς και πέντε από τους παλαιστίνιους απαγωγείς τους και ένας γερμανός αστυνομικός σκοτώθηκαν έπειτα από μια αποτυχημένη επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας για την απελευθέρωση των ομήρων στις 5 Σεπτεμβρίου 1972.


Έπειτα από ώρες διαπραγματεύσεων, οι απαγωγείς και οι όμηροί τους είχαν μεταφερθεί με ελικόπτερα από το Ολυμπιακό χωριό στην αεροπορική βάση του Φίρστενφελντμπρουκ στο νότιο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας ώστε να επιβιβαστούν σε επιβατικό αεροπλάνο και να αναχωρήσουν.


Καθώς αποβιβάζονταν, δέχθηκαν πυρά από τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο στόχος των απαγωγέων ήταν να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση 230 Παλαιστινίων, που κρατούνταν από το Ισραήλ.


Εκτός των οικογενειών των ισραηλινών θυμάτων, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ και ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ πρόκειται επίσης να παραστούν σε επιμνημόσυνη λειτουργία.


Έπειτα από δεκαετίες, οι συγγενείς των ισραηλινών θυμάτων κατέληξαν σε μια συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση μόλις μερικές ημέρες πριν από την επιμνημόσυνη τελετή για την αποζημίωσή τους.
ΓΑ

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ