Η Γαλλία θα στείλει φυσικό αέριο στη Γερμανία εάν χρειαστεί, ενώ η Γερμανία είναι έτοιμη να της παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι αυτό αναδεικνύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην ενεργειακή κρίση που απορρέει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό μας αέριο και χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη
Ευρώπη, ιδίως από τη Γερμανία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου
μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Οι απαραίτητες συνδέσεις για να μπορέσει η Γαλλία να παραδώσει φυσικό αέριο στην
Γερμανία όταν χρειαστεί, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, είπε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία, η οποία ήταν επί μακρόν εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, θα χρειαστεί βοήθεια από τους γείτονές της λόγω των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πυρηνικά της εργοστάσια.

Ο Μακρόν, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν κατανοεί το αίτημα για μια τρίτη σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας, απορρίπτοντας τις κλήσεις για αύξηση της χωρητικότητας με ένα νέο αγωγό.

Πρόσθεσε ότι είναι ανοιχτός στο να αλλάξει γνώμη σε αυτό το σημείο, εάν ο Σολτς ή ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιχειρηματολογήσουν πειστικά γι’ αυτό.

Ο Μακρόν επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις προς όλους να κάνουν οικονομία στα κλιματιστικά όταν κάνει ζέστη και να περιορίσουν τη θέρμανση στους 19 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον χειμώνα.

«Ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του», είπε.

Πηγή: Ρόιτερς, ertnews.gr