Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Αττικής ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το οποίο περιλαμβάνει προϋπολογισμό αυξημένο κατά 54% σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο(2014-2020).
Το πρόγραμμα είχε υποβληθεί τον περασμένο Οκτώβριο και μετά από διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έλαβε την έγκριση της επιτρόπου Eliza Ferreira, αρμόδιας για την πολιτική της Συνοχής, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου. 

Οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης του νέου ΠΕΠ Αττικής, προϋπολογισμού 1,617 δισ. ευρώ, είναι:
– 200 εκατ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
– 330 εκατ. ευρρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
– 130 εκατ. ευρώ για βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
– 650 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
– 290 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων 

Με αφορμή αυτή την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «ευτυχές αποτέλεσμα»  της διαδικασίας που ξεκίνησε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής στις αρχές του 2020,τονίζοντας: «Η έγκριση αυτή έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη και σημαντική για τη χώρα και την Αττική περίοδο. Το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής για την περίοδο 2021-2027 χαρακτηρίζεται από πληθώρα καινοτόμων δράσεων στήριξης των επιχειρήσεων, της κοινωνίας και των πολιτών που μπορούν να οδηγήσουν την Αττική μας σε μια βιώσιμη, έξυπνη και δίκαιη ανάπτυξη».
Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους συντελεστές της επιτυχίας και συγκεκριμένα: 
Τη Διαχειριστική Αρχή, τα στελέχη της και τον προϊστάμενο της κ. Δημ. Δρόση. 
Την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που ήταν αρωγοί στη δύσκολη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της Επιτροπής. 
Τέλος τις αρμόδιες Διευθύνσεις και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδιαίτερα την επίτροπο Eliza Ferreira, που έδωσαν το «πράσινο φως» για την έγκριση αυτού του φιλόδοξου και ελπιδοφόρου για το μέλλον της Αττικής προγράμματος, σημειώνοντας: «Μια νέα σελίδα άνοιξε για την Περιφέρεια Αττικής».

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d