Σε ενεργειακό συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν λύσεις για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και την διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων.

Το ξέφρενο ράλι των τιμών ενέργειας ξεπερνά και τα πιο εφιαλτικά σενάρια. Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον ενώπιον της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, με το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να οδηγεί τον πληθωρισμό και να απειλεί να παρασύρει τις οικονομίες σε ύφεση. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν άμεσα εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος.Στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα σχέδια για την πλήρη κρατικοποίηση της θυγατρικής της Gazprom στη Γερμανία. Την ίδια ώρα, η Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς τους κυβερνητικούς εταίρους, χαρακτηρίζει “παραφροσύνη” την πιθανή παράταση λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών έως το τέλος του έτους.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αλγερία για το ενδεχόμενο αύξησης προμήθειας φυσικού αερίου. Όλα αυτά προκύπτουν μετά το ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν στην αφρικανική χώρα.

Στην Ιταλία, ενόψει των ανακοινώσεων των νέων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, η εφημερίδα Corriere della Sera σήμερα δημοσιεύει τα κύρια μέτρα που αναμένονται να ληφθούν. Ανάμεσα στα μέτρα, φαίνεται πως θα συμπεριληφθεί η παράταση της περικοπής των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Παράλληλα, εξετάζονται για τα ιταλικά νοικοκυριά το ενδεχόμενο της πληρωμής των λογαριασμών σε έως και 10 δόσεις, όπως επίσης και το ενδεχόμενο μείωσης της σχολικής εβδομάδας ή και της θέρμανσης στις σχολικές αίθουσες.

Την Τρίτη (30/8) θα γίνει συνάντηση του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο όπου και θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα.

Ελβετία: Ομάδα πολιτικών συλλέγει υπογραφές για την αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής

Μια ομάδα Ελβετών πολιτικών έχει σχηματίσει το «Stop Blackouts» που θα ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για ένα αίτημα (petition) αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ώστε να διασφαλιστεί ο επαρκής εφοδιασμός σε ενέργεια και να παραμείνει η πυρηνική ενέργεια τμήμα του μείγματος.

Η Ελβετία σχεδιάζει να κλείσει τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της έπειτα από μια απόφαση που ελήφθη το 2017, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με την ασφάλεια μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, και έχει ήδη κλείσει έναν αντιδραστήρα.

Βάσει του συστήματος άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στην Ελβετία, το σύνταγμά της μπορεί να αλλάξει μέσω δημοψηφίσματος αν συγκεντρωθούν 100.000 υπογραφές μέσα σε 18 μήνες, αν και το αποτέλεσμα παίρνει χρόνια για να υλοποιηθεί.

Η Stop Blackouts είπε πως σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρωτοβουλία της μεθαύριο, Τρίτη. Πέντε από τα έξι μέλη της επιτροπής της ομάδας είναι βουλευτές κεντρώων και δεξιών κομμάτων.

«Μέχρι πρόσφατα, η Ελβετία είχε ασφαλή και ουσιαστικά απαλλαγμένη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: ο περιβαλλοντικός και φιλικός προς το κλίμα συνδυασμός υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας πρόκειται να εγκαταλειφθεί για κανέναν απολύτως λόγο», αναφέρει ο ιστότοπος του Stop Blackouts.

«Δεν μπορούμε χωρίς σταθμούς πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε η Βανέσα Μέρι, πρόεδρος της επιτροπής Stop Blackouts και το μοναδικό μέλος της που δεν είναι πολιτικός, στην ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η αλλαγή του συντάγματος που επιδιώκει η ομάδα θα καταστήσει τη Βέρνη επισήμως υπεύθυνη για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας “οποιαδήποτε μορφή φιλικής προς το κλίμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας”.

Την Τρίτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων ενεργειακών ελλείψεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που αναμένεται να προτεραιοποιεί τις εθελοντικές περικοπές από τους καταναλωτές. Η Ελβετία παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει αλλά εξαρτάται από τις εισαγωγές από γειτονικές χώρες τον χειμώνα.

Η χώρα θα μπορούσε να καταφύγει σε κυλιόμενες τετράωρες περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, δήλωσε τον Ιούλιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Η κρίση αερίου οδηγεί επίσης τη γειτονική Γερμανία να εξετάσει την παράταση της ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της.

Διαβάστε ακόμα:

Βάνα Κουτρουλού, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής 

πηγή:ertnews.gr