Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης των Sunday Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενισχύουν πιο πολύ τη δυναμική, που έχει αποκτήσει τον τελευταίο καιρό το πάγιο ελληνικό αίτημα της επιστροφής τους στη χώρα μας.

Πρόκειται για διαδικτυακή δημοσκόπηση με αφορμή το άρθρο της προηγούμενης Κυριακής για την επιστροφή των Γλυπτών και τη συνέντευξη του αναπληρωτή διευθυντή του Μουσείου.

Η πλατφόρμα δημοσκόπησης άνοιξε για 7 ημέρες αποφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη γνώμη 11.315 αναγνωστών που απάντησαν, το 78% υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα και το 22% λέει ότι αυτά πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Επιπλέον δημοσιεύονται τα σχόλια πολλών αναγνωστών που υποστηρίζουν το δίκαιο αίτημα, όπως αυτό του Στήβεν Φράι, ο οποίος γράφει με τον τίτλο «επιτέλους ανακούφιση» ότι άλλαξε η στάση του βρετανικού μουσείου και πλέον υπάρχει μία “ρεαλιστική προοπτική” για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Στο άρθρο της περασμένης εβδομάδας ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου Τζοναθαν Ουίλιαμς είχε πει ότι είναι εφικτή μια “συνεργασία του Παρθενώνα” με την Ελλάδα ακολουθώντας τη νέα ρητορική του μουσείου αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος είχε πει ότι μία μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία με την Ελλάδα.

Ωστόσο δεν γίνεται ξεκάθαρο με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο καθώς η προοπτική δανείου είναι καθόλα απορριπτέα από την Ελλάδα καθώς προϋποθέτει αναγνώριση ιδιοκτησίας του Βρετανικού Μουσείου.

Η τελευταία επίσημη δημοσκόπηση της YouGov έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και έδειξε ότι 59% υποστηρίζουν την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα τους.

Η νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση όχι μόνο επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη σαρωτική πλειοψηφία υποστήριξης του δικαίου αιτήματος της Ελλάδας, αλλά δείχνει και εκρηκτική άνοδο των υποστηρικτών της.

Ολόκληρη η επιστολή του Στήβεν Φράι

Επιτέλους ανακούφιση

Το χαρακτηριστικό -άρθρο- της Σάρα Μπάξτερ έδειξε ότι για πρώτη φορά μετά από γενιές υπάρχει μια ρεαλιστική προοπτική τα γλυπτά του Παρθενώνα –που, άλλωστε, αποτελούν ένα ενιαίο έργο τέχνης– να επανενωθούν στη γενέτειρά τους, την Αθήνα.

Τα λόγια που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου για την προοπτική μιας «συνεργασίας του Παρθενώνα» κάνουν όσους από εμάς παρακολουθήσαμε αυτό το θέμα να αναπνεύσουμε ανακούφιση. Υπάρχει πλέον μια πραγματική πιθανότητα για μια λύση που θα αποφέρει οφέλη τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ελλάδα.

Μπορούμε επιτέλους να απομακρυνθούμε από δύο αιώνες πικρής αλλά στείρας νομικής διαμάχης και να επικεντρωθούμε αντ’ αυτού σε μια ανταλλαγή στην οποία άλλα πολύτιμα αντικείμενα από την Ελλάδα –πολλά αφανή στο παρελθόν– μπορούν να μοιραστούν με το Βρετανικό Μουσείο ως αναγνώριση του ρόλου του ως το κορυφαίο εγκυκλοπαιδικό μουσείο του κόσμου.

Η Βρετανία έχει παίξει πολύτιμο ρόλο στην ιστορία των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά είναι καιρός να προχωρήσουμε στο επόμενο κεφάλαιο. Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος και, δόξα Αθηνά, είναι ξεκάθαρο ότι τελικά υπάρχει θέληση.

Στήβεν Φράιηθοποιός και αγωνιστής, London SW1

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

πηγή:ertnews.gr