Στα νησιά Φίτζι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει αναγκάσει εκατοντάδες κατοίκους να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία ή να μετοικήσουν σε άλλα νησιά για να σωθούν. Μια πολύ δύσκολη απόφαση για πολλούς.

    Ο «παράδεισος» βυθίζεται

Στο Σερουά των Φίτζι το νερό διαπερνά τα φράγματα όταν έχει παλίρροια καταλήγοντας στο χωριό, εκεί που οι βάρκες είναι δεμένες δίπλα από τα σπίτια. Οι ξύλινες σανίδες δημιουργούν έναν αυτοσχέδιο διάδρομο ενώ το θαλασσινό νερό που εισέρχεται στις καλλιέργειες καθιστά αδύνατη την αγροτική παραγωγή.

Δεν υπάρχει διαφυγή

Ο Ρομόνι Τουμπιβούνα μαζί με τον 10χρονο εγγονό του από το χωριό Βεϊβατουλόα πηγαίνουν για ψάρεμα. Οι πρεσβύτεροι του χωριού πίστευαν ότι θα μείνουν για πάντα στον τόπο όπου είναι θαμμένοι οι αρχηγοί τους, αλλά η παλίρροια στου Ειρηνικού αναγκάζει τους 80 κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωριό.

Μετεγκατάσταση ή θάνατος

Ο Σεμίσι Μαντανάβα κρατάει στην αγκαλιά του την τρίχρονη κόρη του Αλίτι. Όλο το χωριό του πρέπει να μετεγκατασταθεί στις μεγαλύτερες νήσους των Φίτζι γιατί η βύθιση του νησιού του δεν μπορεί πια να αποτραπεί.

Όλες οι πιθανότητες έχουν εξαντληθεί

Ο 8χρονος Ρατουκάλι Μαντανάβα κάνει ένα διάλειμμα μετά τη βουτιά του στη θάλασσα. Το μέλλον του είναι αβέβαιο καθώς ακόμα κι η τεχνητή ανάκτηση γης δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψει την καθολική βύθιση των νησιών στη θάλασσα.

Μη αναστρέψιμη κατάσταση!

Θαλασσινό νερό διαπερνάει ένα φράγμα στην περιοχή Βεϊβατουλόα. Η κατασκευή φραγμάτων, η φύτευση μαγκρόβιων δέντρων και η αποστράγγιση δεν αρκούν για να σωθούν τα χωριά.

Οι υπαίτιες χώρες πρέπει να πληρώσουν

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, τα κεφάλαια που αποφάσισαν να διαθέσουν οι αναπτυγμένες χώρες καλύπτουν μόνο μέτρα αναπροσαρμογής και όχι επανεγκατάστασης. Στην COP26 οι χώρες αυτές αναφέρθηκαν σε αποζημιώσεις των χωρών που βιώνουν τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής χωρίς την λήψη δεσμευτικών μέτρων.

Σε στεγνό έδαφος

Σε ένα νέο χωριό, 1.500 μέτρα μέσα στην ενδοχώρα της νήσου Βάνουα Λέβου, οι κάτοικοι ζούν πλέον σε στεγνό έδαφος αντί να βρίσκονται στο νερό μέχρι τα γόνατα. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να μετοικήσουν αλλά στο τέλος άκουσαν τους ειδικούς.

Εγκαταλελειμμένοι τόποι

Πολλά χωριά έχουν ήδη εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους. Ο πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα, δήλωσε στη Σούβα ότι κατανοούσε την απογοήτευση των συμπατριωτών του. «Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, μίας κρίσης που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι».

πηγή:Deutsche Welle

Απάντηση