Το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, καθώς και το έντονο ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην Αθήνα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018 και τη δεύτερη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα σε διάστημα δέκα μηνών, καθώς έχει προηγηθεί η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2021.

«Είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την ισχύ της στρατηγικής σχέσης μας, υπογράφοντας σημαντικές συμφωνίες, και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τοπικές (περιφερειακές) εξελίξεις, αλλά και το πώς να εμπεδώσουμε τη σημαντική σχέση μεταξύ των χωρών μας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία. Θα ήθελα και πάλι να σας συγχαρώ για το πρότζεκτ Όραμα 2030, είναι μια αποστολή και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περισσότερες ευκαιρίες μεταξύ των δύο χωρών μας, να διευρύνουμε την οικονομική μας συνεργασία και να προσελκύσουμε περισσότερες σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι μια ιστορική σχέση και πιστεύω ότι έχουμε επίσης ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα», είπε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στον χαιρετισμό του. «Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα.

Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Αυτά τα τρία είναι όλα σημαντικά ζητήματα που πρόκειται να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξουν την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Έχουμε κι ένα τέταρτο σημαντικό θέμα που μπορούμε να ανακοινώσουμε σήμερα, μπορούμε να το κάνουμε αργότερα, εργαζόμαστε σε αυτό.

Και σίγουρα έχουμε πλούσια ατζέντα: επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια. Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά ζητήματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», κατέληξε ο πρίγκιπας διάδοχος ο οποίος συνοδεύεται από πολυπληθή ομάδα υπουργών και 30 επιχειρηματιών, γεγονός που αναδεικνύει, όπως σημειώνουν, κυβερνητικά στελέχη, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για την Ελλάδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα υπογραφεί σειρά συμφωνιών μεταξύ των οποίων αυτή που αφορά την υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση μεταφοράς δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη.

Πηγή: ertnews.gr

Απάντηση