(ÎÝíç Äçìïóßåõóç) Öùôïãñáößá ðïõ äüèçêå óôç äçìïóéüôçôá áðü ôï ÃÅÅÈÁ åéêïíßæåé ôç óõíäñïìÞ ôùí Åíüðëùí ÄõíÜìåùí óôçí êáôÜóâåóç ìåãÜëçò ðõñêáãéÜò óôç ÄáäéÜ Óïõöëßïõ ¸âñïõ, ÓÜââáôï 23 Éïõëßïõ 2022. Ç ðõñêáãéÜ ðïõ ìáßíåôáé áðü ÷èåò áêïëïõèåß ìßá áíåîÝëåãêôç ðïñåßá, êõñßùò ëüãù ôïõ éäéáßôåñïõ áíÜãëõöïõ ôçò ðåñéï÷Þò, ðïõ óå óõíäõáóìü ìå ôçí ðõêíüôçôá êáé ôï åßäïò ôçò âëÜóôçóçò äõó÷åñáßíåé óå ìåãÜëï âáèìü ôçí åðé÷åßñçóç êáôÜóâåóÞò ôçò áðü ôéò åðßãåéåò ðõñïóâåóôéêÝò äõíÜìåéò, ðáñÜ ôçí éó÷õñÞ óõãêÝíôñùóç ôùí ôåëåõôáßùí (320 ðõñïóâÝóôåò ìå 68 ï÷Þìáôá, 13 ïìÜäåò ðåæïðüñùí ôìçìÜôùí ìå ôç óõíäñïìÞ êáé åèåëïíôþí ðõñïóâåóôþí, åèåëïíôéêþí ïìÜäùí ðïëéôéêÞò ðñïóôáóßáò, ìç÷áíçìÜôùí Ýñãïõ êáé ðåæïðüñùí ôìçìÜôùí ôïõ Å.Ó. êáé õäñïöüñùí ÏÔÁ). ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÃÅÅÈÁ/STR

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.

Στον Έβρο, περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς, που εκκενώθηκε προληπτικά, έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς, που για 4η μέρα καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Στη Λέσβο, η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες μαίνεται σε δασική έκταση ανάμεσα σε Βατερά, Βρίσα και Σταυρό, χωρίς να απειλούνται πλέον κατοικημένες περιοχές. Χθες εκκενώθηκαν τα Βατερά, όπου κάηκαν σπίτια, ενώ η αστυνομία απομάκρυνε 450 πολίτες και το Λιμενικό απεγκλώβισε 9 ανθρώπους από την παραλία. Το ένα από τα δύο μέτωπα το πρωί της Κυριακής έδειχνε να μπαίνει σε φάση ύφεσης.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, όπου η μείωση της έντασης των ανέμων βοηθά την προσπάθεια των πυροσβεστών.

Επίσης, πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή Μοσχοχώρι Λάρισας.

Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας μετέβη το Σάββατο 23/7 ο Κυριάκος Μητσοτάκης,προκειμένου να ενημερωθεί για τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο το πρωί, υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη,για την εκτίμηση της κατάστασης. Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ χθες το βράδυ εκκενώθηκε προληπτικά το ομώνυμο χωριό.

Στη Λέσβο, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με σημαντική την συνδρομή αστυνομίας και στρατού επιχειρούν,για να ελέγξουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πάνω από τον οικισμό Βατερά,σε δασική έκταση,και η οποία έκαψε αρκετά σπίτια. Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό,στην περιοχή των Βασιλικών. Ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό. Το Σάββατο εκκενώθηκαν τα Βατερά, όπου κάηκαν σπίτια, ενώ η αστυνομία απομάκρυνε 450 πολίτες και το Λιμενικό απεγκλώβισε εννέα ανθρώπους από την παραλία.

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία, όπου η μείωση της έντασης των ανέμων βοηθά την προσπάθεια των πυροσβεστών, ενώ στη Χρυσοκελλαριά δόθηκε εντολή εκκένωσης. Πάντως το πρωί της Κυριακής στη Χρυσοκελλαριά, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα Κυριακή 24 Ιουλίου σε κεντρική, νότια και νησιωτική Ελλάδα, καθώς και σε Κεντρική Μακεδονία και Έβρο.

Ρεπορτάζ
Δαδιά Έβρου: Δημήτρης Σταματάκης
Βατερά Λέσβου:  Αναστασία Σπυριδάκη
Πύλος Μεσσηνίας: Κώστας Γαζούλης

Πηγές: EΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

πηγή:ertnews.gr

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading