Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις οι εθελοντές και οι κάτοικοι στα μέτωπα της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 10 χθες το πρωί από την περιοχή Ρογκάδα και το πρωί της Κυριακής 24 Ιουλίου, εξελίσσεται σε δύο μέτωπα.

Αναζωπυρώσεις υπάρχουν στην περιοχή μεταξύ Βρίσας και Βατερών καθώς και στην περιοχή Αγ. Γεώργιος και Αχλάδα, όπυ έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη ώστε η φωτιά να μην φτάσει σε ελαιοκτήματα και αγροικίες.

Το μέτωπο βρίσκεται σε δασική έκταση προς το Σταυρό που τείνει να ελεγχτεί. Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται πάνω από τη Βρίσα που οι δυνάμεις που επιχειρούν έδωσαν ολονύχτια μάχη και η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Από το πρωί στη μάχη συμμετέχουν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor. Το πρωί φτάνουν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα. Οι κάτοικοι στα Βατερά, αν και κουρασμένοι μετά από 24 ώρες στη μάχη με τη φωτιά, μεταφέρουν νερό με δεξαμενές και κουβάδες καθώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Από τη φωτιά στα Βατερά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς  6 κτίρια ενώ πάνω από 20 έχουνε υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές.

Υπολογίζεται πως μέχρι την Κυριακή έχουν καεί 13.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου με 160 πελάτες που εκκενώθηκε χτες είπε στην ΕΡΤ πως η εκκένωσή του έγινε έγκαιρα και η μονάδα είναι σε θέση να λειτουργήσει σήμερα. Περισσότερα από 450 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία στην Καλλονή και την Μυτιλήνη.

Όσοι παραθέριζαν στο χωριό Βατερά επιστρέφουν σήμερα Κυριακή για να πάρουν τα πράγματά τους.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες σε περισσότερους από 40 στύλους.

Τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής μετά την εκκένωση χθες του χωριού μεταφέρθηκαν σε καταλύματα ή σε οικείους τους, στη Σκάλα Πολιχνίτου στην Καλλονή και στη Μυτιλήνη. Σταθμός ενημέρωσης και συντονισμού από την πολιτική προστασία του δήμου δυτικής Λέσβου λειτουργεί από χθες στο δημοτικό στάδιο Πολιχνίτου. Στον Πολιχνίτο στην περιοχή σφαγεία στήθηκε και σταθμός περίθαλψης πυρόπληκτων ζώων.

πηγή:ertnews.gr

Απάντηση