Υπεγράφη την Τετάρτη και αναμένεται να σταλεί άμεσα το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια F-35.

Συγκεκριμένα, το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για 20 «αόρατα» με χαρακτηριστικά Stealth αεροσκάφη F-35 τις επόμενες ώρες θα φτάσει στο γραφείο Αμυντικής συνεργασίας της Αμερικανικής πρεσβείας.

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων διαμορφώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό αίτημα και από τον Διευθυντή της, Ναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο, θα παραδοθεί στους Αμερικανούς.

Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και αρκετό καιρό. Η υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία.

Με αυτό τον τρόπο επισφραγίζεται η πρόθεση της Πολεμικής Αεροπορίας να περάσει στην πέμπτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία στην Ελλάδα θα έρθουν στα τέλη του 2027- 2028.

Πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι μέσα στον Ιούλιο να προχωρήσει και το αίτημα για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50, που αποφασίστηκε την Τρίτη στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής.

Σημειώνεται ότι η ενέργεια είναι κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

πηγή:ertnews.gr