Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει μαζικά σε πάνω από 300.000 τον αριθμό των δυνάμεών του που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα μετασχηματίσουμε τη δύναμη απάντησης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας σε αρκετά πάνω από 300.000», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα στη Μαδρίτη.

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ έχει μέχρι στιγμής περίπου 40.000 στρατιώτες.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, το ΝΑΤΟ θα αλλάξει επίσης τη φρασεολογία του για τη Ρωσία, η οποία από το 2010 χαρακτηρίζεται από τη συμμαχία στρατηγικός εταίρος.

«Δεν θα χαρακτηρίζεται έτσι στη στρατηγική που θα συμφωνήσουμε στη Μαδρίτη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Περιμένω ότι οι σύμμαχοι θα δηλώσουν ξεκάθαρα πως η Ρωσία θέτει άμεση απειλή για την ασφάλειά μας, για τις αξίες μας, για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μαδρίτη

Συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, του Προέδρου της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού της Σουηδίας Μαγκνταλένα ‘Αντερσον θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Καλωσορίζω το γεγονός ότι οι τρεις ηγέτες αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συναντηθούν αύριο στη Μαδρίτη», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις τρεις χώρες (Τουρκία, Φινλανδία, Σουηδία).

«Στόχος μας είναι να επιτευχθεί πρόοδος στις ιστορικές αιτήσεις προσχώρησης στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι ανησυχίες ασφαλείας όλων των συμμάχων έχουν αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι το Σάββατο μίλησε με τον Πρόεδρο Ερντογάν και σήμερα έχει συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σουηδίας.

Σχετικά με την αυριανή συνάντηση των τριών ηγετών στη Μαδρίτη, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Δεν θα δώσω υποσχέσεις, ούτε θα κάνω εικασίες για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πάντως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ποτέ δεν ήταν προθεσμία».

«Έχουμε δουλέψει σκληρά από τότε που η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αίτηση για ένταξη, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να ενταχθούν στη συμμαχία το συντομότερο δυνατό. Την ίδια στιγμή πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ανησυχίες της Τουρκίας. Γι’ αυτό και έχουμε εντατικοποιήσει το διάλογο μεταξύ των τριών χωρών τις τελευταίες εβδομάδες», ανέφερε τέλος ο Στόλτενμπεργκ.

[Φωτογραφία αρχείου]

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση