Σε στρατηγική έντασης επιμένει η Τουρκία με όχημα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης που αμφισβητούν την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου.

Ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός Τύπος αλλά και τα τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλουν την αντιπαράθεση της χώρας τους με την Ελλάδα, αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και μάλιστα Τούρκοι αναλυτές και απόστρατοι κάνουν λόγο για «πόλεμο που βρίσκεται στην πόρτα μας» και προτείνουν να επαναληφθεί η ιστορία των Ιμίων και στην Ψέριμο, όπως λένε.

Αντίθετα ο αντικυβερνητικός Τύπος κρίνει ότι η οικονομία είναι το πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας.

Νέο μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα –  «Στις προκλήσεις απαντάμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα»

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις εξελίξεις, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα μπει σε ανταγωνισμό έντασης. Την ίδια ώρα, το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, την οποία καλεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ακολουθώντας όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πολιτική αρχών που στόχο έχει να ενισχύσει το κύρος της χώρας μας και να ισχυροποιήσει τους διεθνείς συμμάχους μας.

«Δεν πρόκειται να μπούμε σε ανταγωνισμό έντασης και λεκτικές αντιπαραθέσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Υπογράμμισε τις καθαρές τοποθετήσεις συμμάχων και εταίρων καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και των ανυπόστατων ισχυρισμών όσων αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ των διαύλων επικοινωνίας, χωρίς όμως να δέχεται υποδείξεις για τον πως θα ασκεί την εξωτερική της πολιτική. Τόνισε δε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι θα εκπροσωπηθεί η Τουρκία στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή σε επίπεδο υφυπουργού.

«Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση όλες τις προκλήσεις και έτσι θα κάνουμε. Δεν πρόκειται να μπούμε σε ανταγωνισμό έντασης μέσω λεκτικών αντιπαραθέσεων. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία και το αποτέλεσμα. Οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας καταδικάζουν. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 10 το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Παναγιωτόπουλος συγκαλεί την Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της -και κατ’ επέκταση τα πολιτικά κόμματα- για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής εντάσσεται και η συμφωνία που επιτεύχθηκε, ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Γερμανίας, για την αντικατάσταση των παλαιών ανατολιτικό-γερμανικών τεθωρακισμένων που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, με νεότερα γερμανικής κατασκευής και την παράδοση, αμέσως μετά, των παλιών στην Ουκρανία.

Έκθεση ευρωκοινοβουλίου για Τουρκία

Την αποδοκιμασία για τις πρόσφατες δηλώσεις των τουρκικών αρχών που αμφισβητούν την κυριαρχία σε ορισμένα ελληνικά νησιά, οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, αναμένεται να εκφράσει στην ετήσια έκθεση του για την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκθεση η οποία θα παρουσιαστεί αργά το απόγευμα σήμερα από τον εισηγητή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νάτσο Σαντζεζ Αμόρ.
Θα καταδικάζει επίσης τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων σε κατοικημένες περιοχές και εδάφη, καθώς τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν τόσο την εθνική κυριαρχία όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ και είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο.

Η έκθεση θα σημειώνει επίσης ότι, παρά την ελαφρά βελτίωση των συνολικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας κατά το τελευταίο έτος και ιδίως τους τελευταίους μήνες, η ενισχυμένη συνεργασία και ο διάλογος για ορισμένα ζητήματα συνυπάρχουν με τακτικές σύγκρουσης και οι σχέσεις εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση με γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εκφράσει τη λύπη του για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην Τουρκία, θεωρώντας ότι η τρέχουσα μορφή καταπιεστικής διακυβέρνησης, και η έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, είναι μια εσκεμμένη, αδιάκοπη και συστηματική κυβερνητική πολιτική, η οποία αγνοεί κατάφωρα και σταθερά τις διεθνείς και εγχώριες νομικές υποχρεώσεις όπως αυτές που απορρέουν από τη συμμετοχή της Τουρκίας και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κωνσταντινούπολη – Αριάνα Φερεντίνου

Στρασβούργο – Κώστας Δαβάνης

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

πηγή:ertnews.gr