Με την Τουρκία στη γνώριμη ρητορική μη αποκλιμάκωσης, η Αθήνα επιταχύνει την εκστρατεία διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού. Ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε την ευρεία γκάμα των παράνομων επιχειρημάτων που αντιμετωπίζει Αθήνα. Οι διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας, οι αυτοκρατορικές τάσεις και η πολιτική των κανονιοφόρων ανήκουν στο παρελθόν, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική. Αποτελούν εκδηλώσεις ενός νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού, τμήματα ενός ιδεολογήματος, μιας περιφερειακής δήθεν υπερδύναμης, η οποία επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της δια της απειλής ισχύος έναντι στους γείτονές της», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Η δική μας απάντηση σε αυτό είναι η εθνική ομόνοια, η εθνική ομοψυχία, η δυνατότητά μας να προβάλλουμε τις θέσεις μας και η πεποίθησή μας ότι ανεξαρτήτως παραμέτρων η χώρα είναι ισχυρή και μπορεί βασισμένη στις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις και στις δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας να υπερασπίσει τα εθνικά δίκαια και το μέλλον των επόμενων γενεών».

Ερντογάν: Νέα ομιλία με ίδιους «στόχους»: ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Κύπρο αλλά και Μακρόν

Ενδεικτικά, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι ήταν λάθος της Τουρκίας να δεχτεί την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

«Από τη Συρία μέχρι το Ιράκ, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο, θα ακολουθήσουμε την πολιτική μας διατηρώντας την έντιμη στάση μας και θα είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων όπου και αν βρίσκονται.», πρόσθεσε, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούγλου, προτετοιμάζεται για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του την Τετάρτη στην Άγκυρα.

Την ίδια ώρα ενοχλημένο εμφανίζεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών από την κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου- Ισραήλ.

Καλούμε τις χώρες που συνεργάζονται σε τέτοιες ενέργειες της να μην γίνονται όργανο των προκλήσεων και της προπαγάνδας της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ελληνική διπλωματία στρέφει την προσοχή της στα επόμενα ορόσημα εντός Ιουνίου. Ειδικότερα:

-Την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Πρόκειται για μία επίσκεψη που έρχεται στον απόηχο του τετ α τετ των κυρίων Μητσοτάκη-Σολτς στις Βρυξέλλες, στο οποίο ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον καγκελάριο για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και την ακραία ρητορική της Άγκυρας, που υπονομεύει τη σταθερότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

-Την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Συνόδου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Όλαφ Σολτς. Μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφή την αποστασιοποίησή της από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων.

-Στις 23 και 24 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου η Αθήνα, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στις προκλήσεις, θα θέσει το σχετικό θέμα, έχοντας ως στόχο να υπάρξει σαφής αναφορά καταδίκης στα συμπεράσματα της Συνόδου.

-Στις 28, 29 και 30 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Δημήτρης Γκάτσιος

πηγή:ertnews.gr