Η Ελισάβετ δίνει το παρών. Το Ηνωμένο Βασίλειο και ολόκληρη η Κοινοπολιτεία γιορτάζουν τα γενέθλιά της, καθώς και τα 70 χρόνια της στον βρετανικό θρόνο.Αδιαμφισβήτητα σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη βρετανική μοναρχία. Η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Μ.Βρετανίας, έχοντας συμπληρώσει 70 χρόνια στον βασιλικό θρόνο. Η χώρα το βροντοφωνάζει παντού. Πλήθος κόσμου έχει ταξιδέψει από όλα τα έθνη της Κοινοπολιτείας για να βρεθεί στο Λονδίνο.

Για τέσσερις ημέρες στα έθνη της Κοινοπολιτείας θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες χιλιάδες εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από σήμερα. Την έναρξη των εορτασμών σηματοδότησε την Πέμπτη η στρατιωτική παρέλαση, γνωστή στη Βρετανία ως «Trooping the Colour», με 1450 στρατιώτες και 200 άλογα να δίνουν τον ρυθμό. Επισημαίνεται βέβαια ότι η παράδοση της στρατιωτικής παρέλασης υπάρχει εδώ και 260 χρόνια και πραγματοποιείται πάντα στα επίσημα γενέθλια του μονάρχη, όπως αυτά της Βασίλισσας Ελισσάβετ, που είναι σήμερα.

Νέο εμβατήριο για την Ελισσάβετ

Μπορούμε να πούμε ότι όλοι έχουν δώσει το καλύτερό τους εαυτό, καθώς για δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, είχε αναβληθεί οποιαδήποτε εορταστική παρέλαση. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα 400 άτομα της μπάντας του στρατού έγραψαν ένα καινούριο εμβατήριο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ, ως δώρο για τα 70 χρόνια υπηρεσίας της στον θρόνο.

Η παρέλαση κλείνει με πτήση επίδειξης των

(συμβολικά) 70 αεροσκαφών της βασιλικής αεροπορίας (RAF), ενώ η Ελισάβετ με τα εν υπηρεσία μέλη της βασιλικής οικογένειας- άρα χωρίς τον Πρίγκιπα Χάρι, την Μέγκαν και τον πρίγκιπα Άντριου- εμφανίζονται στο μπαλκόνι του Μπάκινγχαμ για να παρακολουθήσουν τα θρυλικά «Κόκκινα Βέλη» που ζωγραφίζουν το κόκκινο, μπλε και λευκό της σημαίας στον βρετανικό ουρανό.

Φρενίτιδα για τη Βασίλισσα 

Οι δρόμοι έχουν γεμίσει με βρετανικές σημαίες, ενώ ίδια εικόνα επικρατεί σε σπίτια και μαγαζιά. Σήμερα μάλιστα ολόκληρη λαοθάλασσα έχει συγκεντρωθεί μπροστά από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Όλοι είναι ντυμένοι στα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου και με καπέλα που συνήθως πωλούν οι μικροπωλητές στους τουρίστες. Κάποια μάλιστα φορούν στέμμα και κρατούν βασιλικό σκήπτρο, ενώ άλλοι έχουν στα χέρια τους πανό με γραμμένο ένα τεράστιο «Ευχαριστούμε» για τη Βασίλισσα.

Χαρακτηριστικό της φρενίτιδας είναι ότι άνθρωποι από τον Καναδά, την Αυστραλία και όλα τα μακρινά έθνη της Κοινοπολιτείας έκαναν ταξίδι πολλών χιλιομέτρων για να βρίσκονται σήμερα εδώ, καθώς, όπως δηλώνουν «θέλουν να είναι μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής». Οι πιο φανατικοί έχουν κατασκηνώσει από χθες το βράδυ στο γνωστό δρόμο «The Mall» που οδηγεί στο παλάτι, με σκοπό να πιάσουν την καλύτερη θέση και να δουν από όσο το δυνατόν πιο κοντά τους επίσημους προσκεκλημένους.

Είναι αλήθεια ότι οι εορτασμοί είναι μια ευκαιρία για να ξεφύγουν οι Βρετανοί από μια δύσκολη πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί σήμερα δηλώνουν ότι είναι μια ημέρα που μπορούν να αισθανθούν υπερήφανοι για το έθνος. Στο ίδιο κλίμα εθνικής ανάτασης, το απόγευμα θα ανάψουν περισσότεροι από 3.500 πυρσοί απ’ άκρη σε άκρη του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και των πρωτευουσών των χωρών της Κοινοπολιτείας.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

πηγή:Deutsche Welle

Απάντηση