Συνεχίζεται το θρίλερ της κατάσχεσης των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο, ενέργεια την οποία η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει εντελώς απρόκλητη και παράνομη. Η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονται στα δύο ελληνόκτητα τάνκερ κορυφώνεται.

Αγωνιούν και περιμένουν να ακούσουν μια καλή είδηση οι συγγενείς των Ελλήνων ναυτικών που παραμένουν όμηροι των Ιρανών κομάντο από την Παρασκευή.

207 ήταν όλοι. Φοβισμένοι και αγχωμένοι, αλλά από τη στιγμή που έμειναν μόνο 8 πάνω στο τάνκερ ηρέμησαν κάπως. Τους έδωσαν και τα κινητά τους” τόνισε στην ΕΡΤ η μητέρα ενός εκ των ναυτικών, Ελπίδα Καφεσάκη Βεβαιάκη.

Τα δύο τάνκερ έχουν στο πλήρωμά τους 10 Έλληνες και έναν Κύπριο. Από το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει γίνει έντονη σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων που ελέγχονται από το Ιράν.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων αλλά και των πληρωμάτων τους” τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

Επίσημα οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δηλώσει το λόγο για την ομηρεία των δύο ελληνόκτητων τάνκερ αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι κρατούνται για τον έλεγχο εγγράφων.

Η όλη κατάσταση είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Το δυστύχημα είναι ότι έχουμε βρεθεί ανάμεσα” τόνισε ο διευθυντής της εταιρείας τάνκερ Prudent Warrior, Γιώργος Βακιρτζής.

Το ένα από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια το «Prudent Warrior» έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στο σημείο που έγινε το ρεσάλτο.

Συνεχίζονται πάντως οι ενέργειες για την απελευθέρωση των πληρωμάτων και των πλοίων, ενώ στα δύο πλοία παραμένουν ιρανοί κομάντο. Το θετικό είναι ότι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Χαρά Γιαννοπούλου

πηγή:ertnews.gr

Απάντηση