Προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων στην περιοχή Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας διακόπηκαν σήμερα, αφότου ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού επλήγη από θραύσματα ρωσικής οβίδας, σκοτώνοντας έναν Γάλλο δημοσιογράφο, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι.

Όπως έγραψε ο ίδιος στο Telegram, τα θραύσματα διαπέρασαν την θωράκιση του οχήματος, σκοτώνοντας τον διαπιστευμένο Γάλλο δημοσιογράφο που ταξίδευε μέσα σε αυτό.

Ο Γκαϊντάι ανήρτησε μια φωτογραφία δημοσιογραφικής διαπίστευσης που ταυτοποιεί τον δημοσιογράφο.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την οδύνη του για τον θάνατο του Γάλλου δημοσιογράφου Φρεντερίκ Λεκλέρκ- Ιμόφ στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την οδύνη του για τον θάνατο του Γάλλου δημοσιογράφου Φρεντερίκ Λεκλέρκ- Ιμόφ, 32 ετών, στην Ουκρανία. «Μοιράζομαι τον πόνο της οικογένειας και των συναδέλφων του στους οποίους απευθύνω τα συλλυπητήριά μου» αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο πρόεδρος της Γαλλίας τονίζοντας τη στήριξή του στους δημοσιογράφους «που έχουν αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της πληροφόρησης από τα πεδία των μαχών». Την είδηση επιβεβαίωσε προ ολίγου και ο τηλεοπτικός σταθμός BFM στον οποίο εργαζόταν ο Φρεντερίκ Λεκλέρκ-Ιμοφ.

Το Παρίσι απαιτεί να διενεργηθεί «διαφανής έρευνα» για τον θάνατο του Γάλλου δημοσιογράφου στην ανατολική Ουκρανία

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά «απαίτησε» σήμερα να διενεργηθεί «διαφανής έρευνα» για τον θάνατο του Γάλλου δημοσιογράφου Φρεντερίκ Λεκλέρκ- Ιμόφ, 32 ετών, δημοσιογράφου του BFMTV, που σκοτώθηκε στην ανατολική Ουκρανία την ώρα που κάλυπτε μια επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων κοντά στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.

Ο θάνατός του είναι «βαθιά σοκαριστικός», πρόσθεσε η υπουργός σε ανακοίνωσή της, ζητώντας «να διενεργηθεί διαφανής έρευνα το συντομότερο δυνατό για να ριχτεί άπλετο φως στις συνθήκες αυτής της τραγωδίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την οδύνη του για τον θάνατο του Φρεντερίκ Λεκλέρκ- Ιμόφ.

«Μοιράζομαι τον πόνο της οικογένειας και των συναδέλφων του στους οποίους απευθύνω τα συλλυπητήριά μου» αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο πρόεδρος της Γαλλίας τονίζοντας τη στήριξή του στους δημοσιογράφους «που έχουν αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της πληροφόρησης από τα πεδία των μαχών».

Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του Λεκλέρκ- Ιμοφ.

«Το BFMTV με αβάσταχτο πόνο ανακοινώνει τον Φρεντερίκ Λεκλέρκ- Ιμόφ».

Ο τελευταίος υπέκυψε από «θραύσματα καθώς κάλυπτε μια ανθρωπιστική επιχείρηση», μετέδωσε το σταθμός.

Αυτή ήταν η δεύτερη αποστολή στην Ουκρανία για τον εικονολήπτη, ο οποίος εργαζόταν για το BFMTV για έξι χρόνια.

Ο δημοσιογράφος Μαξίμ Μπραντστέτερ, ο οποίος συνόδευε τον δημοσιογράφο σε αυτό το ρεπορτάζ, «τραυματίστηκε ελαφρά», ανέφερε το κανάλι.

Ένας αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών και ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι τόνισαν πως ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε όταν ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν ένα όχημα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη κοντά στην Σεβεροντονέτσκ.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τουλάχιστον οκτώ δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στο εμπόλεμο πεδίο κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, σύμφωνα με απολογισμό των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση