Τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη θα γίνουν την Τρίτη και η εκπροσώπηση κορυφής των τριών βαλκανικών χωρών καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του έργου για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μία ακόμα κίνηση με διπλή στόχευση, αφενός την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και αφετέρου τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο αποτελεί η κατασκευή του πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει το πρωί της Τρίτης στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου και χαρακτηριστικό στοιχείο της βαρύτητας που έχει το έργο για την περιοχή μας, αλλά και συνολικά για την Ευρώπη είναι ότι το «παρών» θα δώσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ και ο πρωθυπουργός Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Ο πλωτός Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης:

  • θα αποτελέσει νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα-Βαλκάνια-Νοτιοανατολική Ευρώπη
  • θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία
  • θα προσφέρει διαφοροποίηση πηγών & οδών εφοδιασμού σε φυσικό αέριο.
  • θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία.

Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2023.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η εγκατάσταση και 2η πλατφόρμας LNG στη Ρεβυθούσα, αυξάνοντας τη συνεισφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη 

Στις 09:30 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το εργοτάξιο για την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με το λιμάνι της πόλης και την Εγνατία Οδό.

Στις 10:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης.

Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου Γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

Στις 12:30 ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Στις 14:00 ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα στους ξένους ηγέτες που θα παραστούν στην εκδήλωση για τον σταθμό FSRU.

πηγή:ertnews.gr