Πυραυλική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων έπληξε την Οδησσό, στη νότια Ουκρανία τη Δευτέρα, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και στα μέτωπα του πολέμου στα ανατολικά, ενώ οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι 8 νέοι ομαδικοί τάφοι με 148 νεκρούς εντοπίστηκαν στα περίχωρα του Κιέβου, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην ουκρανική πρωτεύουσα, Γιώργος Σιδέρης. Στη Μαριούπολη, καθυστερήσεις και σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται στη δεύτερη μέρα εκκένωσης της βιομηχανικής ζώνης Αζοφστάλ.

Το νέο ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό γνωστοποίησε, μέσω Τelegram, ο κυβερνήτης Μαξίμ Μαρτσένκο. Η διοίκηση του ουκρανικού στρατού στο νότο ανέφερε ότι από την πυραυλική επίθεση καταστράφηκε ένας χώρος θρησκευτικής λατρείας, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Suspilne της Ουκρανίας.

Για τρίτη φορά έγινε στόχος των ρωσικών βομβαρδισμών γέφυρα στρατηγικής σημασίας στην Οδησσό, ενώ καταστράφηκε και στρατιωτικό αεροδρόμιο στην ίδια περιοχή, στο οποίο είχαν αποθηκευτεί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπλα και πυρομαχικά από δυτικά κράτη.

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να πέσει στον έλεγχο των Ρώσων είναι η πόλη Λίμαν στην επαρχία του Ντονέτσκ.

Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι με πλήγματα από drone κατέστρεψαν δύο ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Αγωνία για την απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ

Εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα καταφύγια του εργοστασίου Αζοφστάλ, αφότου απομακρύνθηκε η πρώτη ομάδα περίπου 100 ανθρώπων την Κυριακή, στη συνέχεια όμως άρχισαν ξανά οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Λεωφορεία που ήταν προγραμματισμένο να μεταφέρουν περισσότερους αμάχους για να απομακρυνθούν από την Μαριούπολη δεν έχουν φτάσει ακόμη στο συμφωνημένο σημείο παραλαβής, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αντικρούοντας προηγούμενη αναφορά ότι αυτοί οι πολίτες είχαν εγκαταλείψει την κατεστραμμένη πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 3.150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έκανε λόγο για 3.153 νεκρούς,  254 περισσότερους από τον προηγούμενο απολογισμό της που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή.

Διευκρίνισε ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος.

Πηγές: ertnews.gr, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση