Σε κοινό μέτωπο και εσωτερικές συμμαχίες προχωρά η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό εκβιασμό στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία διαβεβαίωσε την Πολωνία ότι θα θέσει σε αντίστροφη ροή τον αγωγό Γιαμάλ που έρχεται από τη Ρωσία, ενώ την ενεργειακή συνδρομή της στη Βουλγαρία ανακοίνωσε η Ελλάδα, με τη διάθεση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας για την προμήθεια LNG.

Επίσης, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η ΕΕ θα επιβάλλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κλιμακώνοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ διευρύνονται και τα μέτρα κατά ρωσικών τραπεζών.

Παράλληλα, για 66η μέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν τις επιθέσεις στα ανατολικά και να σφυροκοπούν τις εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Το σχεδιασμό απομάκρυνσης 1.000 περίπου αμάχων από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας ανακοίνωσε το γραφείο του Πρόεδρου της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα να σταματήσουν, λόγω της οργής του κόσμου για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι δύσκολες αλλά συνεχίζονται καθημερινά, και τις συνέδεσε την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση και το ΝΑΤΟ ότι με την συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων στο Κίεβο, στέκονται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ertnews.gr