Pipes at the landfall facilities of the 'Nord Stream 2' gas pipline are pictured in Lubmin, northern Germany, Tuesday, Feb. 15, 2022. Nord Stream 2 is a 1,230-kilometer-long (764-mile-long) natural gas pipeline under the Baltic Sea, running from Russia to Germany's Baltic coast. (AP Photo/Michael Sohn)

Διεθνείς αναταράξεις στην ενεργειακή και χρηματιστηριακή αγορά έχει προκαλέσει  η ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom ότι αναστέλλονται οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια. Η Gazprom διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης, ωστόσο ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής Βιατσεσλάβ Βολόντιν σε ανάρτησή του είπε ότι η Gazprom πρέπει να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες.

Η είδηση οδήγησε σε άλμα έως και 24% τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη αυξήθηκε στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Gazprom παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί το φυσικό αέριο και στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου μετά την 1η Απριλίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Η EE «είναι προετοιμασμένη» για τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», δήλωσε από την πλευρά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την διακοπή της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ουγγαρία θέλει να πληρώσει σε ρούβλια

Η Ουγγαρία πάντως ανακοίνωσε πως θα καταβάλει σε ρούβλια το αντίτιμο για την προμήθεια του αερίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να της αποστέλλει ειδοποίηση ενεργοποιώντας επισήμως την διαδικασία αιρεσιμότητας, η οποία συνδέει την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου.

Στο μεταξύ, ο  Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ κατηγόρησε τη Μόσχα για σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου που ισοδυναμεί με εκβιασμό. Νωρίτερα σήμερα ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom.

Η βαλκανική χώρα καλύπτει περισσότερο από το 90% των αναγκών της σε αέριο με τις προμήθειες από τη Ρωσία βάσει ενός μακροπρόθεσμου συμβολαίου που θα εκπνεύσει στο τέλος του έτους. Ο Νικόλοφ δήλωσε πως οι παραδόσεις αερίου στους καταναλωτές εξακολουθούν να είναι εγγυημένες για τουλάχιστον ένα μήνα. Η Βουλγαρία μεταφέρει επίσης ρωσικό αέριο μέσω μιας επέκτασης του αγωγού Turk Stream προς τη γειτονική Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία. Ο Νικόλοφ δήλωσε πως η Σόφια θα επανεξετάσει όλα τα υφιστάμενα συμβόλαιά της με την Gazprom.

Η Πολωνία ανακοίνωσε πως είναι προετοιμασμένη για την αναστολή της ροής του αερίου και πως σκοπεύει να ολοκληρώσει τον πλωτό της τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2025, νωρίτερα απ’ ό,τι προγραμματιζόταν.

Παράλληλα η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της προτίθεται να βοηθήσει τη Γερμανία να εισάγει μη ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η δυτική γειτονική της χώρα σκοπεύει να βρει εναλλακτικές πηγές στις ρωσικές προμήθειες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία θα επιτείνει τη θέση της ως οικονομικού και πολιτικού παρία, σχολίασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ.

Απορρίπτει τα περί ενεργειακού εκβιασμού η Μόσχα – Δεν αποκαλύπτει ποιες χώρες συμφωνήσαν για πληρωμές σε ρούβλια

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή των εξαγωγών στην Πολωνία και την Βουλγαρία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί άλλη μια απόπειρα από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και ότι δεν συμμετέχει σε εκβιασμό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αλλαγή των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

πηγή:ertnews.gr

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading