Στη Μπούκα μετέβη ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας την Ουκρανία «τόπο εγκλήματος». Στην περιοχή βρίσκονταν ήδη Γάλλοι εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση στην ανάλυση του DNA, για τη διερεύνηση τέλεσης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η ΕΡΤ και η Αλεξία Καλαιτζή κατέγραψαν τις  έρευνες στους ομαδικούς τάφους.

Οι εικόνες από το σημείο προκάλεσαν ανατριχίλα. Σε ένα βαν γαζωμένο απο σφαίρες εντοπίστηκε ένας απανθρακωμένος άνθρωπος, ενώ τα σημάδια από τις σφαίρες και τις βολές πυροβολικού μαρτυρούσαν τα όσα έγιναν.

Την ίδια ώρα, έξω από μια εκκλησία πραγματοποιήθηκε η εκταφή σωμάτων από νέο ομαδικό τάφο. Στο σημείο βρέθηκε ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Καν, ο οποίος έκανε λόγο για έγκλημα. “Βρισκόμαστε σε τόπο εγκλήματος” είπε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς της η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ενδείξεις εντολών για καταστροφές και δολοφονίες. Η ίδια τόνισε ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να αποδειχθεί ότι πρόκειται για γενοκτονία.

Σε ερώτηση για το τι απαντάει στις κατηγορίες του Βλάντιμιρ Πούτιν περι fake news, δηλώνει ότι θα απαντήσει στο δικαστήριο.

Στην Μπούκα αναμένεται την Πέμπτη να ανοιχτούν ακόμα τέσσερις ομαδικοί τάφοι.

Νέες απειλές από τη Ρωσία

Υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται το λιμάνι της Μαριούπολης, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η οποία προειδοποιεί ότι εάν πέσουν πυρά σε ρωσικό έδαφος, δεν θα διστάσουν οι δυνάμεις της να χτυπήσουν το Κίεβο.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι θέλουν να περικυκλώσουν τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Ουκρανική Ένωση Δημοσιογράφων, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 20 Δημοσιογράφοι και τεχνικοί.

Αποστολή στη Μπούκα: Αλεξία Καλαϊτζή

Κάμερα: Φώτης Πάντος

Ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη

πηγή:ertnews.gr