Η 45η ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία βρίσκει τον ρωσικό στρατό να ανασυντάσσεται για να επιτεθεί στην περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά έχοντας αποδεσμεύσει τις δυνάμεις του από το βορρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης αποθήκη πυρομαχικών σε αεροπορική βάση των ουκρανικών δυνάμεων στο Μιρχορόντ, στην περιφέρεια Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καταστράφηκαν ένα μαχητικό MiG-29 και ένα ελικόπτερο Mi-8.

Η ουκρανικές αρχές κάλεσαν τους αμάχους στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ να εκκενώσουν άμεσα τις περιοχές αμέσως προειδοποιώντας ότι η Ρωσία “συγκεντρώνει δυνάμεις για μια επίθεση”.

Για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις συμφωνήθηκε να ανοίξουν  δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και ένας για την μαρτυρική Μαριούπολη.

Την ίδια ώρα, οι εχθροπραξίες στο νότο συνεχίζονται, με τις αρχές της Οδησσού, η οποία δέχθηκε χθες σφοδρά πυραυλικά πλήγματα, να αποφασίζουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι τη Δευτέρα καθώς αναμένονται νέες πυραυλικές επιθέσεις.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η πληροφορία από δυτικούς αξιωματούχους ότι η Ρωσία αλλάζει τον επικεφαλής των επιχειρήσεών της στην Ουκρανία δίνοντας τον στρατηγό  Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ τη συνολική ευθύνη Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι έχει μεγάλη εμπειρία από τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Κατά πηγές του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας χιλιάδες επιπλέον Ρώσοι στρατιωτικοί συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά.

Ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών, είπε πάντως ότι τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.

Το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα.

Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς.

Ωστόσο, καθώς το Ντονμπάς το γνωρίζουν καλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις, δεδομένου ότι στην περιοχή αυτή διεξάγονται εχθροπραξίες από το 2014, οι μάχες θα είναι σφοδρές, προεξόφλησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η φάση αυτή του πολέμου «μπορεί να είναι πολύ αιματηρή και πολύ άσχημη», προειδοποίησε.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι αναφέρθηκε σε πληροφορίες περί επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων για να ενισχύσουν τις μονάδες του ρωσικού στρατού στα σύνορα με το Ντονμπάς, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, ειδικά όσες αποχώρησαν από την περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

“Πόλεμος” ευθυνών για τις θηριωδίες

H σφαγή αμάχων χθες στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ στα ανατολικά συνεχίζει να προκαλεί αντιπαράθεση Κιέβου – Μόσχας, ενώ νέα θηριωδία στο Μακαρίβ καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές. Πρόκειται για περιοχή κοντά στο Κίεβο, με τα δήμαρχο να κάνει λόγο για 132 σορούς αμάχων που σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή αμάχων στο Κραματόρσκ – Αλληλοκατηγορίες για τα πλήγματα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την πυραυλική επίθεση εναντίον του σταθμού άλλο ένα έγκλημα πολέμου  της Ρωσίας ενώ συνέντευξή του στο δίκτυο CBS καταγγέλλει ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες έχουν υποκλέψει ρωσικές συνομιλίες που αποδεικνύουν τα ρωσικά εγκλήματα.

Η Ρωσία αρνείται την εμπλοκή της στην επίθεση δηλώνοντας ότι οι πύραυλοι, τύπου Τότσκα χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις κι εκτοξεύτηκαν από περιοχή υπό ουκρανικό έλεγχο. Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι και η Ρωσία διατηρεί αποθέματα πυραύλων Τότσκα τους οποίους έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένως στο Ντονμπάς.

Για εγκλήματα πολέμου μιλά και η Δύση που συγκεντρώνει στοιχεία για την απόδειξή τους.

πηγή:ertnews.gr

Απάντηση