Developer: HAL Laboratory

Publisher: Nintendo

Κονσόλα: Nintendo Switch

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Μαρτίου 2022

Ο Kirby εδώ και πλέον 30 χρόνια είναι ένας από τους πυλώνες της Nintendo. Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλής όσο ο Mario ή ο Link, αλλά μετά από πάνω από 30 games και ένα anime με 100 επεισόδια (!) ο Kirby πρέπει να αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς χαρακτήρες της Nintendo. Το design του μάλιστα, είναι κάπως παράδοξο. Αν αφαιρέσουμε το γεγονός ότι ουσιαστικά είναι μια αξιολάτρευτη ροζ μπάλα, η ικανότητά του να τρώει άλλα όντα με σκοπό να πάρει τις ικανότητές τους, ή να τους φτύσει προς τους άλλους εχθρούς του είναι κάτι το εξαιρετικά μακάβριο. Παρόλα αυτά η αντοχή του χαρακτήρα για τρεις δεκαετίες αποτελεί απόδειξη για την διαχρονικότητά του, αλλά και το πόσο αρεστός έχει γίνει στο κοινό της Nintendo.

Το Kirby and the Forgotten Land είναι το πρώτο πλήρως 3D mainline game της σειράς. Παρόλο που το game διαθέτει και τις τρεις διαστάσεις, ο έλεγχος της κάμερας είναι αρκετά περιορισμένος. Αν και αυτή η σύγκριση θα γίνει σχετική αργότερα, το παιχνίδι σε αυτό τον τομέα είναι λιγότερο Mario Odyssey και περισσότερο Super Mario 3D World ή Crash Bandicoot 3. Το Kirby and the Forgotten Land είναι χωρισμένο σε 7 περιοχές οι οποίες σχεδόν όλες τους αποτελούνται από 4 επίπεδα και αρκετές προαιρετικές προκλήσεις για τον παίκτη.

Κάθε επίπεδο έχει την κλασική εξαιρετική ποιότητα σχεδόν όλων των platformers της Nintendo. Είναι αυτού του τύπου design όπου ναι μεν φαίνεται πολύ απλό, αλλά στην πραγματικότητα οι devs έχουν περάσει αμέτρητες ώρες στην εύρεση του κατάλληλου balancing. Υπάρχουν πάρα πολλά μυστικά σε κάθε πίστα που πάντα επιβραβεύουν τον παίκτη που εξερευνά προσεκτικά το περιβάλλον του. Τα side challenges είναι σίγουρα κάτι που θα προσφέρει πολλές παραπάνω ώρες gameplay για αυτούς που θα το αναζητήσουν (όπως και προσφέρουν σημαντικά upgrades) αλλά σπάνια είναι στο ίδιο επίπεδο ποιότητας με τις υποχρεωτικές πίστες.

 Αν και αυτές τις μέρες τα platformers έχουν την τάση να είναι πάρα πολύ δύσκολα, το Kirby and the Forgotten Land είναι ακριβώς το αντίθετο. Το Kirby αντισταθμίζει την έλλειψη δυσκολίας με την σωρεία επιλογών και καταστάσεων gameplay. Ο Kirby όπως πάντα έχει την ικανότητα να αντιγράψει τις ικανότητες των εχθρών του, αλλά πλέον μπορεί να κάνει και το ίδιο με κάποια συγκεκριμένα άψυχα πράγματα. Ο παίκτης την μια στιγμή μπορεί να πετάει φλόγες, μετά να οδηγεί ένα αυτοκίνητο και την επόμενη να πετάει   και όλη αυτή η συνολική εμπειρία είναι φανταστική. Σημαντική είναι και η προσθήκη της ικανότητας του να κάνει ο παίκτης upgrade αυτές τις δυνάμεις. Μια δύναμη όταν γίνεται  upgrade γίνεται απείρως πιο δυνατή, με αποκορύφωμα το upgrade στο σπαθί, που το μετατρέπει σαν κάτι βγαλμένο απευθείας από το Berserk.

Το Kirby and the Forgotten Land είναι σαν να αποτελείται από πολλά μικρά καλά games, που όλα μαζί σχηματίζουν ένα εξαιρετικό πακέτο. Μπορεί κάθε κομμάτι του gameplay να μην κρατάει τον παίκτη για πολλές ώρες, αλλά επειδή εναλλάσσεται συνεχώς καταφέρνει πάντα να είναι φρέσκο καθ’ όλη την διάρκεια της πλοκής. Έχει αυτή την ίδια ποιότητα που είχε και το Mario Odyssey όπου το gameplay δεν γίνεται ποτέ κουραστικό, αν και οι πιο περιορισμένες platforming ικανότητες του Kirby δεν θα προσδώσουν στο game το ίδιο replayability με αυτό του Odyssey.

Η πλοκή είναι απλή και δεν προσπαθεί να είναι κάτι άλλο. Η πλοκή ουσιαστικά αποτελείται από ένα cutscene στην αρχή που είναι και ο κινητήριος μοχλός του game και ένα στο τέλος ώστε να ολοκληρωθεί η ιστορία. Με άλλα λόγια, αν έχετε παίξει οποιοδήποτε platformer της Nintendo ξέρετε περίπου την πλοκή που θα ακολουθήσει. Όλα είναι ήρεμα στον κόσμο που ζει ο πρωταγωνιστής, μέχρι που κάποια εξωτερική δύναμη διαταράσσει αυτή την ηρεμία και πλέον είναι στα χέρια του παίκτη να σώσει την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα για το Kirby and the Forgotten Land, τα Waddle Dees πέφτουν θύματα απαγωγής και είναι στα μικροσκοπικά χέρια του Kirby η δουλειά να τα διασώσει από τον κακό της υπόθεσης. Η πλοκή δεν πρόκειται να κερδίσει κάποιο βραβείο καλύτερου σεναρίου, αλλά μια ανύπαρκτη πλοκή είναι πάντα καλύτερη από μια βαρετή πλοκή. Από την στιγμή που το δυνατό σημείο του Kirby είναι το gameplay του και η πλοκή δεν εμποδίζει τον παίκτη από αυτό, τότε οι developers έχουν κάνει σωστά την δουλειά τους και αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του Kirby and the Forgotten Land.

 Κάποιες φορές είναι ωραίο ένα game να προσφέρει μια μεγάλη πρόκληση, αλλά εξίσου καλό μπορεί να είναι όταν ένα game προσφέρει μια διασκεδαστική  και απολαυστική εμπειρία. Το Kirby and the Forgotten Land είναι ένα εκπληκτικό platformer και αποτελεί το απόλυτο game για έναν πανηγυρικό εορτασμό των 30 χρόνων του χαρακτήρα.

*Το Review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από την CD Media

Σπύρος Πολίτης

Απάντηση