Οβίδες και ρουκέτες έπληξαν σήμερα ανά διαστήματα το Σεβεροντονέτσκ, την ανατολικότερη πόλη της Ουκρανίας που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το μεσημέρι, οι δημοσιογράφοι είδαν ένα κτίριο να φλέγεται ενώ ελάχιστοι πολίτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης.

Οι κάτοικοι του Σεβεροντονέτσκ ριψοκινδύνευαν να βγουν έξω όταν διακόπτονταν για λίγα λεπτά οι βομβαρδισμοί και έτρεχαν πάλι να καλυφθούν μόλις ξανάρχιζαν.

Λίγο αργότερα, ο Σέρχι Γκαϊντάι, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ, όπου βρίσκεται το Σεβεροντονέτσκ, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ότι χτυπήθηκαν συνολικά δέκα κτίρια, ένα εμπορικό κέντρο και τα γειτονικά γκαράζ, προκαλώντας μια μεγάλη πυρκαγιά. «Δεν πρόκειται, επ’ ουδενί, για στρατηγικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η καταγραφή των θυμάτων «είναι σε εξέλιξη».

Το Σεβεροντονέτσκ, μια βιομηχανική πόλη που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου, κοντά στα «σύνορα» των φιλορωσικών, αυτονομιστικών εδαφών.

Ο ρωσικός στρατός έχει ανακοινώσει ότι θα επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στην ανατολική Ουκρανία.

Η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε νωρίτερα τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών να φύγουν «τώρα» γιατί μπορεί να βρεθούν εγκλωβισμένοι λόγω των μαχών, τις επόμενες ημέρες. Μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ αποτελούμενη από οκτώ φορτηγά κατάφερε να φτάσει χθες Τρίτη στο Σεβεροντονέτσκ, μεταφέροντας τρόφιμα, αλεύρι και κουβέρτες για περίπου 17.000 ανθρώπους, καθώς και τέσσερις γεννήτριες για τα νοσοκομεία της πόλης.

Χθες ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε η γειτονική πόλη Ρούμπιζνε ενώ επτά άλλοι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, ανέφερε ο Γκαϊντάι σε αναρτήσεις του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ